INNOVACIÓ TECNOLÒGICA | 06/09/2009  Ruralcat

L'IRTA Mas Badia presenta una nova tècnica d'aclarida mecànica de pomes

L'IRTA Mas Badia va celebrar una jornada tècnica a La Tallada d'Empordà (Girona) el passat 27 d'agost, on va presentar una nova tècnica d'aclarida mecànica de pomes, que podria ser una alternativa a les estratègies actuals d'aclarida.

Pomes verdes

La campanya de poma d'enguany es caracteritza per unes altes temperatures, una excessiva càrrega de fruits en els arbres, amb bona qualitat de sucres, però insuficient color dels fruits. En les altes temperatures poc, o gens, es pot influir, però sí que és possible intervenir en deixar el número adequat de fruits als arbres. D'aquesta manera, s'aconsegueix que els fruits tinguin el màxim de qualitat, calibre i color.

 

Diverses alternatives per aclarir els fruits

 

En aquest sentit, a la primera presentació de la jornada es va explicar les estratègies, noves i existents, per facilitar l¿aclarida de la poma:

  • La poda centrifuga és una alternativa vàlida, però no suficient, per aclarir satisfactòriament els fruits i reduir-ne el nombre.

  • L¿aclarida amb fitoreguladors té un efecte insuficient. No obstant, les noves matèries actives assajades mostren uns resultats interessants.

  • L'aclarida manual és neta i pot arribar a ser efectiva, encara que econòmicament no és molt sostenible.

  • Finalment, l¿aclarida mecànica és una estratègia neta, efectiva i econòmicament sostenible.

Aquesta tècnica consisteix en uns fils de plàstic que giren i fan caure un nombre determinat de les flors presents. Així, s'aconsegueix que els arbres produeixin menys fruits, però d'una mida superior, millor color i qualitat superior.

 

Nous clons de Gala

 

Aprofitant la mateixa jornada, també es es va informar dels nous clons de Gala, una de les pomes més primerenques de les quals pràcticament ja s'ha acabat la collita. La coloració d'aquest nou clon, és significativament més alta (un 33 per cent aproximadament) que algunes de les varietats que hi ha plantades a la actualitat. També es van exposar i presentar les noves varietats més destacades de pera, préssec, nectarina i préssecs plans.