LLUM ARTIFICIAL | 16/06/2009  Ruralcat

Els OLED, una nova tecnologia per a la il·luminació dels hivernacles

Des de fa dos anys, un grup d'enginyers de diferents departaments de la Universitat de Valladolid estan treballant en el camp de l'opto-electrònica orgànica, on s'inclouen els díodes orgànics emissors de llum, coneguts com OLED, aplicats als hivernacles.

Hivernacle

Aquesta tecnologia, molt similar a una font de llum natural, està sent ja aplicada a usos molt diversos, entre ells: pantalles de televisió, plaques fotovoltàiques o en sistemes d'il·luminació. Entre les aplicacions més immediates dels dispositius, també figuren els hivernacles dedicats a l'horticultura, ja que solen estar equipats amb fonts de llum artificial que perllonguen la il·luminació natural, amb l'objectiu de fer créixer plantes al llarg de tot l'any.

 

Unes característiques idònies pels hivernacles

 

Aquest dispositiu té unes característiques que el converteixen en una font de llum molt completa. Es tracta d'un dispositiu que funciona millor que un fluorescent, amb una qualitat de llum superior i que és més eficient. A més, es pot determinar la potència de la llum a cada moment. Els hivernacles solen tenir poc espai, així que per als agricultors resulta desitjable fer créixer les plantes en prestatgeries de manera compacta, unes sobre unes altres. D'aquesta manera es fa necessari un correcte sistema d'il·luminació, com l'OLED, que permet aquest creixement de forma senzilla. Al contrari del que ocorre amb una il·luminació artificial normal, un hivernacle amb OLED podria aprofitar la llum natural del sol durant el dia i, després, arribat el moment, es podria encendre per a completar les hores de llum necessàries. Així, el que abans era transparent es convertiria en una font de llum.

 

Variar el tipus de llum en funció de les necessitats de la planta

 

Els díodes orgànics també permeten realitzar una irradiació selectiva. Aquest procés consisteix en aportar la longitud d'ona adequada a cada moment, en funció de les necessitats del cultiu i les seves etapes de floració concretes. Es tracta, a més, d'un dispositiu que resulta econòmic d'implantar i gestionar. Un altre avantatge del sistema d'il·luminació proposat és que l'àrea d'emissió lluminosa pot ser molt àmplia i satisfer suficientment les exigències d'homogeneïtat en l'enllumenat de les plantes. Per a aconseguir un creixement idoni dels vegetals assenyalats, la llum emesa pel grup d'OLED consta d'un 80-90% de llum vermella, que és l'adequada pel desenvolupament dels cultius.

Informació relacionada