ESPAIS VERDS | 22/03/2009  Ruralcat

Un sistema pioner injecta els plaguicides en els troncs dels arbres

L'Ajuntament de Còrdova ha posat en marxa un sistema pioner a Espanya per a injectar directament els plaguicides en els troncs dels arbres. A més, permet un ús controlat dels productes químics ja que elimina les emissions al medi ambient.

Operari en arbre

El nou mètode, patentat per la Universitat de Còrdova (UCO), s'ha provat amb èxit en tarongers i magnòlies de diverses zones de la capital cordovesa. El següent pas serà ampliar, de manera progressiva, l'aplicació dels plaguicides a la resta d'arbres de la ciutat.

 

Injecció del plaguicida a baixa pressió

 

Per a aplicar el producte fitosanitari, l'operari només necessitarà un trepant, un martell i unes tisores, així com el producte que injecta directament al tronc de l'arbre. L'operari, després d'efectuar un forat en el tronc, ha d'introduir el producte al sistema vascular de l'arbre, mitjançant un injecció a baixa pressió que no malmet la seva estructura interna. Segons Juan Barbado, enginyer agrònom de l'empresa Fertinyect, encarregada de posar en marxa el projecte, "el nou mètode d'aplicació de plaguicides permet realitzar un ús controlat del producte, eliminant les emissions al medi ambient".

 

Compliment de la normativa europea

 

En aquest sentit, Juan Barbado ha recordat que la Unió Europea ha dictat una normativa, d'obligat compliment a partir de l'any 2011, per la qual s'exigeix l'ús sostenible dels plaguicides, i altres productes químics, que s'utilitzen per a la cura de les zones verdes a les ciutats. La implantació d'aquest sistema suposarà que Còrdova respecti la norma europea. Barbado també ha destacat que els arbres de les ciutats, "en no viure en el seu hàbitat natural, solen presentar situacions d'estrès". Mitjançant aquest sistema, els arbres podran rebre, a més dels plaguicides per a combatre insectes i fongs, els nutrients necessaris per suplir les seves carències.