MANEIG ANIMAL | 04/03/2009  Ruralcat

La refrigeració millora el rendiment de les truges reproductores

Un projecte dut a terme per la Universitat de Wageningen (Holanda) ha demostrat que la instal·lació d'un sistema de refredament a les sales de maternitat augmenta la ingesta d'aliments de la mare, beneficiant la garrinada.

Porcs alletant

A les sales de maternitat, la temperatura sol ser superior als 22º C, a causa de la calor que emeten les planxes calefactores pels garrins. En aquestes circumstàncies, les femelles tenen dificultats per a emetre més calor corporal, fet que les indueix a una menor ingesta d'aliment. Això comporta una reducció en la producció de llet i, per tant, a un menor creixement dels garrins.

 

Beneficis del sistema de refredament

 

Amb el refredament del sòl de la sala de maternitat s'aconsegueix un millor confort tèrmic per a la truja. El sistema consisteix en una reixeta d'acer per sota de la qual hi ha un circuit d'aigua freda on reposa el coll i espatlles de la truja. Els avantatges principals del sistema són:

  • La ingesta d'aliments és més alta durant la lactació, amb un increment mitjà de 0,3 kg/dia.


  • La pèrdua de pes de les reproductores és menor durant la lactació, (un 1,5 per cent de mitjana). No obstant això, s'ha comprovat un efecte estacional: mentre que a l'estiu hi ha un 3,5 per cent menys de pèrdua, a l'hivern no hi ha diferència.


  • El pes dels garrins al deslletament és més gran (més de 0,4 kg). També s'ha observeu un efecte estacional: a l'estiu aquesta mitjana és de 0,5 kg i a l'hivern de 0,2 kg.


  • En la següent camada, com a mitjana, hi ha un garrí viu més.

L'estudi conclou que, considerant tots els avantatges, aquest sistema suposa un benefici econòmic d'uns 13,30 ¿ per truja i any.

Informació relacionada