| 22/11/2011  RuralCat/DAAM

El DAAM destina 7,5 milions a l'adaptació del sector avícola a la normativa europea

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) destinarà 7.581.629 euros als préstecs concedits a dinou explotacions avícoles de gallines ponedores perquè facin les inversions necessàries per adaptar-se a la normativa europea de benestar animal. Aquesta normativa entrarà en vigor l'1 de gener de 2012 i prohibeix l'ús de gàbies no condicionades.

ous_cont_09092011.jpg

 

L’avicultura és una de les produccions ramaderes més importants a Catalunya, amb un cens superior als 5 milions de gallines ponedores. En termes macroeconòmics, l’avicultura de posta es el cinquè sector ramader en importància, i aporta el 2,64 % de la Producció Final Agrària (PFA).

L'ajut té caràcter de subvenció directament aplicable a les inversions necessàries per tal de complir amb les nomes en matèria de benestar animal. La quantia màxima del préstec atorgat serà del total de la inversió subvencionable, es bonificarà el 100 % dels interessos, i la inversió màxima per beneficiari i any ha de ser de 750.000 euros en bestiar avícola.
 
La persona beneficiària haurà de retornar l'import prestat, sense interessos, en quotes mensuals durant un període de 7 anys amb 1 de carència d’amortització (inclòs en el termini), o bé 10 anys amb 2 de carència d’amortització (inclosos en el termini) sempre i quan l'import del préstec sigui superior a 60.000 euros. D’altra banda, els beneficiaris del préstecs hauran de presentar un aval d'una entitat bancària, d'una societat de garantia recíproca o de SAECA (Societat Estatal de Caució Agrària), que garanteixi el retorn del préstec a l’Institut Català del Crèdit Agrari (ICCA) amb les condicions que aquest pugui establir.
 
Aquesta no és l'única mesura que el DAAM ha posat en marxa per donar suport al procés d'adaptació del sector avícola. Entre les mesures de suport també trobem els ajuts inclosos dintre del Programa de Desenvolupament Rural (PDR), un pla d’adaptació el model del qual es pot trobar a les oficines comarcals del Departament, que s'ha elaborat amb el suport de la Federació Avícola Catalana (FAC). I finalment,  la proposta de simplificació dels tràmits de les llicències per adaptar les granges. Aquesta simplificació  s’ha incorporat a l’avantprojecte de Llei Òmnibus, i per als empresaris ramaders suposa molts beneficis: reducció de temps, costos i duplicitats, sense perdre cap estàndard ambiental ni de qualitat.