INNOVACIÓ | 26/01/2018  DARP

Dades obertes georeferenciades al servei del sector agrari

El Departament d’Agricultura posa a disposició de tothom una gran quantitat de dades georeferenciades amb l’objectiu de col·laborar en la millora i modernització del sector agrari català, impulsant la utilització d’aplicacions i l’anàlisi del Big Data.

Imatge del visor corporatiu amb la identificació per colors, dels diferents conreus. Font: DARP

Imatge del visor corporatiu amb la identificació per colors, dels diferents conreus. Font: DARP

La Declaració única agrària (DUN) és la declaració anual de l’explotació agrària que obligatòriament ha de presentar la persona titular que disposa de superfície productiva agrícola per dur a terme determinats tràmits amb el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP).

Aquesta declaració genera una gran quantitat de dades georeferenciades que el DARP posa a disposició de tothom amb l’objectiu de col·laborar en la millora i modernització del sector agrari català.

Actualment, es pot accedir dins del web del DARP a les eines i bases de dades següents, que poden ser del vostre interès:

 

1. Aplicació CROMOS

Des de l’any 2005, es permet l’accés de cada titular a les dades declarades de les explotacions agràries en format alfanumèric i gràfic.

Les dades es poden obtenir en múltiples formats segons els diferents nivells d’usuari i necessitats: en format PDF per campanya, en format alfanumèric tipus Excel i en formats gràfics: KMZ de Google Earth o SHP (Shapefile) per poder treballar-les amb un programa SIG (Sistema d’Informació Geogràfica), veure-les sobre el terreny en 3D o poder carregar-les al mòbil o tauleta. 

Cal una clau d’accés, facilitada anualment a totes les persones declarants de la DUN, per poder descarregar les dades.

 

2. Base de dades de cultius DUN (mapa de cultius)

És un fitxer amb les dades declarades a la DUN georeferenciades, en el que s’inclou el producte/conreu i el sistema d’explotació (secà/regadiu) per a cada municipi.

L’any 2015, es va iniciar la publicació de la base de dades de cultius DUN a Catalunya. Actualment, es troben disponibles les campanyes 2015, 2016 i 2017.

Aquestes dades poden tenir diverses utilitats. A tall d’exemple:

  • la identificació dels cultius en relació amb les parcel·les
  • impacte-valoració econòmica d’incendis, pedregades, plagues o noves infraestructures (si coneixem l’àrea afectada podem conèixer quins cultius se situen en aquesta zona)
  • els possibles canvis de conreus per a la transformació en regadiu
  • evolució geogràfica de determinats productes
  • possible impacte dels conreus en determinades poblacions d’animals (aus, insectes...)
  • estudis en relació amb l’efecte del canvi climàtic en l’agricultura.

 

3. Dades dels recintes SIGPAC

Des de l’any 2012, el DARP aposta per l’obertura de dades i per facilitar l’accés a les dades completes de l’ús de les parcel·les agràries del Sistema d'Informació Geogràfica de Parcel·les Agrícoles (SIGPAC) per a la seva descàrrega des del portal de dades obertes de la Generalitat.

S’ofereixen les dades, per comarca, de l’última campanya disponible (actualment 2017). Per a campanyes anteriors, cal fer una petició a través de la bústia del SIGPAC (sigpac.daam@gencat.cat).

 

4. Visor corporatiu del DARP (mapa de cultius)

El DARP disposa d’un visor propi amb diferents funcionalitats que permet la consulta de les capes de cultius, SIGPAC i altres capes segons les necessitats de l’usuari.


El DARP, amb la publicació de totes aquestes dades agràries, reforça la seva voluntat d’impulsar la utilització de noves tecnologies i d’aplicacions al sector agrari i l’anàlisi del Big Data amb l’objectiu de millorar la gestió i sostenibilitat de les explotacions agràries catalanes. D’aquesta manera, compleix les obligacions i recomanacions de la normativa nacional i comunitària en l’àmbit de transparència i cessió de dades a la ciutadania.

Per a qualsevol dubte, consultes i propostes de millora, us podeu posar en contacte amb nosaltres a través de les bústies: sigpac.daam@gencat.cat i dun.daam@gencat.cat