MEDI NATURAL | 30/12/2011  RuralCat/DAAM

El CREAF presenta l'Inventari de boscos singulars de Catalunya

El Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) presenta l'"Inventari de boscos singulars de Catalunya", un catàleg amb 292 boscos, els millors del territori català, que servirà per replantejar les estratègies de manteniment i millora dels espais forestals. Es tracta d'una iniciativa pionera a Europa impulsada per la Generalitat de Catalunya i el CREAF.

inventariboscos_cont_30122011

Imatge de la portada de l'Inventari de boscos singulars de Catalunya. Font: CREAF.

 La selecció dels boscos es va fer a partir d’un procés participatiu que va comptar amb 3.262 propostes inicials i que va tenir en compte informació bibliogràfica, inventaris forestals i ortoimatges, però que va escoltar sobretot les veus dels agents locals i de les persones expertes en boscos.

Finalment, després de quatre anys de recerca i un treball de camp intens, es va decidir incloure al catàleg 292 boscos que representen els diferents usos i valors del bosc en cada zona. Aquests boscos representen unes 3.200 hectàrees, un 0,3 per cent de la superfície arbrada del país, i la major part es concentra a les comarques gironines, l'Alt Pirineu i la Vall d'Aran.

A l’inventari hi ha boscos de propietat privada, boscos públics i boscos protegits. Destaca, però, que més d'un 40 per cent es troben en espais protegits com el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, els parcs naturals del Montseny, de Collserola, dels Ports, de l’Albera i de la Garrotxa, entre molts d’altres.

Com a curiositat, el bosc singular més gran catalogat ha estat una avetosa de Riu de Cerdanya, que ocupa un total de 120 hectàrees, i el més petit una boixeda del Berguedà, que no arriba a la mitja hectàrea d’extensió.

Una eina de gestió estratègica per Catalunya

 

Catalunya és terra de boscos. Els darrers anys, l’abandonament de l’explotació dels boscos i de moltes zones de conreu ha fet que les masses boscoses guanyessin terreny fins a ocupar un 35,5 % del total del territori català. Això a priori pot semblar una bona notícia, però el cert és que aquests boscos encara són molt joves i presenten molta densitat. Són, per tant, espais que s’han de gestionar adequadament per tal que puguin donar resposta a la gran diversitat de necessitats econòmiques, socials o mediambientals que exigeix la societat.

Eines com l’Inventari de boscos singulars de Catalunya són útils per oferir respostes i propostes innovadores que facin compatibles els diferents usos i serveis dels boscos amb la seva conservació.