PRODUCCIÓ HORTÍCOLA | 09/04/2008  Ruralcat

La qualitat del tomàquet depèn més de la temperatura que de la llum natural

Investigadors dirigits des del Neiker Tecnalia qüestionen en un estudi la importància cabdal de l¿exposició a la llum natural en la qualitat dels tomàquets. Això podria servir per optimitzar la qualitat d¿hortalisses produïdes al Nord d¿Espanya.

Investigadors estudien una mata de tomatera

Font: Neiker Tecnalia

Patrick Riga, investigador al departament de producció i protecció agrícola de l¿Institut Basc d¿Investigació i Desenvolupament (Neiker Tecnalia), i autor principal de l¿estudi, han declarat a SINC que la llum no és tan important com es pensava per a obtenir tomàquets "de bona qualitat", perquè aquesta depèn més d¿altres factors com la temperatura. Segons Riga, la troballa resulta interessant en regions del Nord d¿Espanya, amb nuvolositat freqüent i una mitjana de 140 dies plujosos a l¿any, com la serralada Cantàbrica, per aconseguir ¿bons¿ tomàquets encara que a les plantes els arribin poques radiacions solars.

 

Condicions controlades

 

A l¿estudi es van avaluar diferents indicadors de la qualitat organolèptica (sabor i textura), i nutritiva de les hortalisses com l¿acidesa, el contingut de sòlids solubles, els compostos fenòlics, el pH o el contingut de vitamina C dels tomàquets. Amb aquesta finalitat, les tomateres es van exposar a una reducció de les radiacions fotosintètiques del 30 i del 50 per cent, incloent un control de plantes exposades a un 100 per cent de les emissions lumíniques. El cultiu es va realitzar a terra, en un hivernacle sense calefacció artificial, on es va proveir d¿ombra una petita part amb l¿objectiu d¿homogeneïtzar la temperatura del recinte amb els corrents d¿aire.

 

Estalvi d'energia

 

Una altra de les conclusions de l¿estudi obre la possibilitat de reduir els costos de calefacció, un punt en el que també treballen investigadors de països europeus com Holanda, a través de la selecció de varietats de llavors que demanin menys energia. Per Riga, és possible reduir els costos de calefacció i aconseguir la mateixa qualitat als tomàquets, encara que, com a inconvenient, s¿obtindria menys quantitat d¿hortalisses. ¿Els agricultors han de triar entre producció y qualitat¿, va afegir. Ara, els investigadors se centraran en analitzar quant es pot reduir la temperatura per disminuir la despesa energètica, sense que s¿afectin els paràmetres de qualitat. La troballa també podria aplicar-se a altres fruits amb elevat valor nutritiu, como les maduixes, els cogombres o els melons.