HÀBITS SALUDABLES | 02/02/2010  Gencat

La campanya "30 + 5" promou l'activitat física i la dieta saludable

El Departament de Salut ha engegat la campanya "30 + 5. Treu profit de la teva vida diària per fer salut" per a sensibilitzar la població sobre la importància de dur un estil de vida actiu i amb una alimentació equilibrada.

Imatge promocional de la campanya

Font: Gencat

Aquesta iniciativa s'adreça als adults d'entre 30 i 70 anys, tot recordant que és possible i fàcil fer salut cada dia. Per això, la campanya dóna idees per a integrar l'activitat física moderada i el consum de fruita i verdura en la vida quotidiana.

Importància de l'activitat física i l'alimentació saludable

Un estudi de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), realitzat l'any 2009, va estimar que l'excés de pes, el sedentarisme i un consum baix de fruita i verdura causen un 18,6% de la mortalitat als països de renda elevada. A Catalunya aquests nivells es van traduir en 11.275 morts durant l'any 2007. En aquest sentit, nombrosos estudis han mostrat que practicar un mínim 30 minuts d'activitat física moderada, 5 cops per setmana, redueix a la meitat el risc de patir malalties cardiovasculars, diabetis tipus 2 i obesitat. A més, practicar activitat física de manera habitual també disminueix l'estrès, l'ansietat, la depressió i millora la salut mental en general. Els especialistes recomanen integrar l'esport en la rutina diària com a eina de promoció de la salut i de prevenció i control de les malalties.

Tendències a Catalunya

Segons dades de l'Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA)del 2006, només el 45,5% de persones entre 18 i 74 anys caminen 30 minuts al dia, com a mínim, i un 23,9% de la població adulta és sedentària, tant a la feina com a l'entorn del lleure, amb una tendència lleugerament creixent. Paral·lament, els resultats de l'Enquesta de nutrició de Catalunya, confirmen que entre el 1992 i el 2002 va baixar el consum de fruita de 301 g/dia a 224 g/dia i de 200,3 g/dia a 182,6 g/dia en el cas de les verdures.