MEDI NATURAL | 24/01/2012  RuralCat/DAAM

Primeres postes de l'any de trencalòs al Centre de Fauna de Vallcalent

Els passats dies 3 i 5 de gener, es van produir les primeres postes de les parelles de trencalòs al Centre de Fauna de Vallcalent. El trencalòs és una espècie amenaçada a Europa. Els Pirineus en concentren la major nombre d'efectius, un 80%, i Catalunya compta amb el 30% dels efectius pirinencs.

Exemplar de Gypaetus barbatus. Autor: Richard Martín Vidal.

 Mitjançant un conveni entre la Generalitat de Catalunya i la Foundation for the Conservation of the Bearded Vulture (FCBV), es va posar en marxa el projecte de cria en captivitat del trencalòs a fi de disposar d’un estoc captiu per a projectes de reintroducció o de reforçament poblacional, i també per poder disposar d’exemplars en captivitat que puguin servir com a pares adoptius dels ous o pollets recuperats de postes o cries abandonades de la població salvatge.

El projecte de cria en captivitat d’aquesta espècie és un dels objectius establerts en l’Estratègia per a la conservació del trencalòs a Espanya, aprovada per la Comissió Nacional de Protecció de la Natura l’any 2001, i també s’inclou dins dels objectius del Pla de recuperació del trencalòs a Catalunya aprovat l’any 1994.
Actualment, hi ha 13 exemplars al Centre de Fauna de Vallcalent: tres parelles adultes, dos exemplars adults “empremtats” (exemplars acostumats a la presència del cuidador i capaços d’incubar i criar ells sols sense cap parella), i la resta són exemplars immadurs. D’altra banda, també dins del mateix projecte, al Centre de Fauna de Torreferrussa hi ha actualment una parella adulta que aquest any ha iniciat ja l’activitat reproductora.
Si tot va bé, els pollets naixeran després d’uns 55 dies d’incubació, cap a finals del mes de febrer, i finalitzaran el procés de cria ja cap a finals del mes de juny en què es decidirà la destinació d’aquests exemplars. Durant els darrers dos anys, s’ha col·laborat amb la Junta d’Andalusia dins del projecte de reintroducció de l’espècie al Parc Natural de les Serres de Cazorla-Segura.
 

Informació relacionada