FORMACIÓ | 09/02/2012  RuralCat/FMR

33 escoles rurals participen a un programa d'emprenedoria

Un total de 33 escoles de les comarques de l'Alt Urgell, el Berguedà, la Cerdanya, les Garrigues, el Montsià, Osona, el Pallars Jussà, la Ribera d'Ebre, el Segrià i la Terra Alta s'han sumat al Programa Emprendre a la Meva Escola (EME), el qual es desenvolupa en el marc de la iniciativa Ruralactiva, promoguda per la Fundació del Món Rural (FMR).

El Programa Emprendre a la Meva Escola (EME) es desenvolupa en el marc de la iniciativa Ruralactiva. Font: FMR.

Durant el curs escolar l’alumnat crea i gestiona una cooperativa en la qual fabriquen productes que posteriorment vendran en un mercat o una fira del seu poble o comarca a final de curs. D’aquesta manera els escolars de primària coneixen tots els passos pràctics requerits a la vida per gestionar un projecte empresarial comú a través d’una experiència pràctica.

 

Uns 900 alumnes participen en el projecte i en cadascun dels diferents pobles es du a terme de manera adaptada a la seva realitat. Així, hi ha escoles que han creat una cooperativa per tot el centre i altres que tenen una cooperativa per a cadascuna de les aules. Igualment, a l’hora d’organitzar els mercats hi haurà especificitats i adaptacions: en ocasions s’organitzarà un mercat per a totes les escoles de la Zona Escolar Rural (ZER) que participin en el projecte, en altres cada escola organitzarà el seu mercat o es participarà en el de la localitat.
 

Beneficis per a la comunitat local

Jordi Sala, Director general de la FMR creu que “aquest projecte és una estratègia de futur per al món rural ja que el foment de la cultura emprenedora entre els més joves permet formar un capital humà arrelat al territori que promogui l’ocupació i el treball en i per a la comunitat local”. Així mateix, afegeix que “per a les zones rurals, el foment de la cultura emprenedora és bàsic perquè la creació de nova activitat econòmica amplia el ventall de serveis als ciutadans, millora la seva qualitat de vida, i ajuda a mantenir la població existent i a atraure nous residents”.
 
El model de l’escola rural permet una major proximitat entre l’equip docent, els alumnes i les seves famílies i amb els diferents agents locals, la qual cosa fa que sigui un espai idoni per tirar endavant aquest projecte. El programa de capacitació per a l’emprenedoria facilita la connexió entre l’escola i el seu entorn socioeconòmic, promou un aprenentatge transversal en un context creatiu i, alhora, lúdic. L’èxit està garantit en aquesta iniciativa que ara s’implanta a Catalunya i que ja s’ha desenvolupat a altres comunitats autònomes de l’Estat espanyol com ara Astúries, la Comunitat Valenciana, Andalusia i Galícia. 
 
 

Informació relacionada