L'IRTA posa en marxa un projecte de cria comercial de cranes
L'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) ha posat en marxa una nova recerca encaminada a aconseguir el cultiu de la cranca, una espècie molt apreciada i, per això, sobrexplotada. Aquestes investigacions es realitzaran al centre de l'IRTA de Sant Carles de la Ràpita, a través del subprograma de Cultius Aqüícoles i n'estudiaran les formes per millorar la supervivència en l'últim estadi larvari, un moment clau per aconseguir la seva cria comercial.
Font: IRTA.
La cabra de mar o cranca, Maja brachydactyla (Brachyura, Majidae), és un cranc de gran interès comercial a Espanya, on les seves poblacions es troben sobrexplotades. Les característiques biològiques i les primeres experiències realitzades en captivitat indiquen que aquest crustaci és una espècie potencialment viable per al seu cultiu comercial.
A favor seu, la cranca té l’avantatge de que és una espècie d’elevada fecunditat, doncs pot arribar a pondre entre 20.000 i 200.000 ous per posta i realitzar de 3 o 4 postes anuals. També es caracteritza per un desenvolupament embrionari curt, un desenvolupament larvari abreujat (amb tres estadis) i un creixement dels juvenils relativament ràpid. Els estudis previs realitzats s’han fet, fins ara, en condicions de laboratori a les instal·lacions de l’IRTA, i en ells s’ha pogut veure que un dels reptes per a la seva cria comercial se centra en l'optimització del cultiu larvari. Concretament, l’aspecte clau és el de la millora de la supervivència en l'últim estadi larvari (anomenat megalopa), ja que és una fase crítica en la qual es produeix l'assentament i la metamorfosi. És per això que es fa necessari determinar els paràmetres de cultiu òptims, que permetin millores en la seva supervivència a l' inici del desenvolupament post larvari.