AQÜICULTURA | 10/02/2012  RuralCat/DAAM

L'IRTA posa en marxa un projecte de cria comercial de cranes

L'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) ha posat en marxa una nova recerca encaminada a aconseguir el cultiu de la cranca, una espècie molt apreciada i, per això, sobrexplotada. Aquestes investigacions es realitzaran al centre de l'IRTA de Sant Carles de la Ràpita, a través del subprograma de Cultius Aqüícoles i n'estudiaran les formes per millorar la supervivència en l'últim estadi larvari, un moment clau per aconseguir la seva cria comercial.

Font: IRTA.

La cabra de mar o cranca, Maja brachydactyla (Brachyura, Majidae), és un cranc de gran interès comercial a Espanya, on les seves poblacions es troben sobrexplotades. Les característiques biològiques i les primeres experiències realitzades en captivitat indiquen que aquest crustaci és una espècie potencialment viable per al seu cultiu comercial.

A favor seu, la cranca té l’avantatge de que és una espècie d’elevada fecunditat, doncs pot arribar a pondre entre 20.000 i 200.000 ous per posta i realitzar de 3 o 4 postes anuals. També es caracteritza per un desenvolupament embrionari curt, un desenvolupament larvari abreujat (amb tres estadis) i un creixement dels juvenils relativament ràpid. Els estudis previs realitzats s’han fet, fins ara, en condicions de laboratori a les instal·lacions de l’IRTA, i en ells s’ha pogut veure que un dels reptes per a la seva cria comercial se centra en l'optimització del cultiu larvari. Concretament, l’aspecte clau és el de la millora de la supervivència en l'últim estadi larvari (anomenat megalopa), ja que és una fase crítica en la qual es produeix l'assentament i la metamorfosi. És per això que es fa necessari determinar els paràmetres de cultiu òptims, que permetin millores en la seva supervivència a l' inici del desenvolupament post larvari.

L’alimentació en aquesta fase juga un paper clau per aconseguir-ho, i amb l'objectiu d'obtenir una dieta artificial apropiada en aquesta fase de desenvolupament és primordial realitzar, prèviament, un estudi detallat del desenvolupament del seu sistema digestiu i, posteriorment, determinar quin és el grau d'ingesta d'aliment preparat.
 
És per això que en aquest projecte es vol arribar a conèixer quin pot ser l'efecte de la temperatura i del fotoperíode en el desenvolupament larvari (durada, supervivència i composició bioquímica en cada estadi) i determinar l'efecte del substrat i de les substàncies que afavoreixen la metamorfosi.
 
Un altre dels reptes que es proposen esbrinar els científics de l’IRTA és el de conèixer detalladament la morfologia i l’anatomia (mitjançant estudis histològics i citologia) de l'aparell digestiu de les larves, determinant els canvis que es produeixen al llarg de tot aquest complicat procés de desenvolupament. Finalment, també es vol estudiar el nivell d'ingestió de les dietes artificials que puguin permetre obrir les portes a futurs estudis sobre els requeriments nutritius de les larves.
 
Amb el coneixement i millora del cultiu larvari de la cranca es possibilitarà obrir noves vies per poder realitzar futurs projectes destinats tant a la conservació d’aquesta espècie en el medi natural com per al seu ús comercial, oferint, així, una nova possibilitat de producció per a una nova espècie i d’emprenedoria per a les empreses del sector de l’Aqüicultura.