AJUTS | 10/05/2018  Ruralcat

Presentades més de 51.400 declaracions úniques agràries a Catalunya per poder accedir als ajuts de la PAC

El període de sol·licituds d’ajuts de la Política Agrària Comuna ha finalitzat i permetrà pagaments per un import de 315 milions d’euros.

El període de presentació de declaracions úniques agràries (DUN) a Catalunya va finalitzar el passat mes d’abril amb 51.403 declaracions presentades, segons dades provisionals. Les sol·licituds d’ajuts de la Política Agrària Comuna (PAC) es fan a través de la DUN, el sistema de declaració implantat a Catalunya des de l’any 2001 que permet fer a la vegada més de 60 tràmits administratius als pagesos de Catalunya. Les DUN es presenten en el període entre l’1 de febrer i el 30 d’abril.
 
La presentació de la DUN s’ha fet a través d’una aplicació informàtica pròpia del DARP, fruit de la col·laboració i el treball conjunt de les Entitats Col·laboradores i el Departament. A diferència d’altres comunitats autònomes, no ha calgut ampliar el termini de presentació de sol·licituds, cosa que el reglament europeu actual permet. Això farà possible començar abans les verificacions, i per tant poder avançar el pagament en benefici d’agricultors i ramaders.
 
Des de l’1 de febrer que va començar el període de presentació de la DUN, s’han presentat 51.403 declaracions, 33.604 amb sol·licituds d’ajuts directes (pagament bàsic) i 11.368 sol·licituds de règim de petits agricultors. D’altra banda, s’han rebut 12.587 sol·licituds d’ajuts associats a l’agricultura i 6.637 sol·licituds d’ajuts associats a la ramaderia.
 
Enguany, han augmentat les sol·licituds dels ajuts de pagament bàsic i pagament verd i de complement de joves, i els ajuts associats de fruits de closca i garrofes i de cultius proteics. Disminueixen les sol·licituds de peticions de drets de la reserva nacional i les cessions de drets, amb la reducció de tràmits administratius que això comporta.
 
Dins el Contracte global d’explotació, s’han presentat 19.691 sol·licituds d’ajuts a la sostenibilitat i 1.573 ajuts a la competitivitat. En aquest grup d’ajuts, les sol·licituds que més augmenten són per a la gestió  i recuperació de prats de dall i per a l’agricultura ecològica. Disminueixen les sol·licituds d’ajuts per a instal·lació de joves.
 
D’altra banda, s’incrementen molt significativament les sol·licituds de modificació del SIGPAC, que passen de les 15.379 persones beneficiàries l’any 2017 a les 22.375 persones beneficiàries aquest any 2018.
 
Pel que fa a la distribució territorial, a les comarques de Lleida s’han presentat el 40% de les declaracions. Cal assenyalar que quatre comarques acumulen el 31% de les declaracions presentades: Segrià, Baix Ebre, Noguera i Montsià.