DARP | 16/05/2018  Ruralcat

La pedregada de dissabte a la Noguera va afectar més de 10.000 hectàrees de conreus diversos d'una dotzena de municipis

La calamarsada va afectar conreus de cereral, fruita dolça, ametllers, olivera, vinya i farratge, especialment a Castelló de Farfanya, Gerb i Os de Balaguer. Una altra pedregada va afectar prop de 300 hectàrees de cultius de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta.

La passada calamarsada va afectar més de 10.000 hectàrees de cereals, fruita dolça, ametllers, olivera, vinya, i farratges d’una dotzena de termes municipals, amb especial virulència en poblacions com Castelló de Farfanya, Gerb, i Os de Balaguer, si bé també van registrar una important afectació altres com Albesa, Algerri, Balaguer, Camarasa, Foradada, Artesa de Segre, Menàrguens, Àger, Alòs de Balaguer, La Sentiu i Foradada. 

La pedregada es va produir als voltants de les 17:00 hores, amb pedres d’una mida de més d’1,5 cm de diàmetre, ja cap al final molt barrejada amb aigua, i de fet la gran quantitat d’aigua va complicar les destrosses en aquests municipis, en què s’hi han vist afectats tots els cultius que estaven en producció en aquesta zona, amb una especial incidència en els cereals d’hivern que ja que estaven en un avançat estat de producció.  

Així, la superfície afectada de cereal és molt gran ja que es tracta del principal conreu de bona part de la zona malmesa. Pel que fa al grau d’afectació, val a dir que es registra amplis marges amb àrees amb afectacions baixes i altres àrees amb afectacions properes al 100% dins d’una mateixa zona, com s’esdevé en finques de Gerb, Castelló de Farfanya, o zona nord de Balaguer, per exemple. Tot i així, els danys haurien estat extensos en tots els municipis afectats. Quant als fruiters, el dany s’ha produït tant en fruit com en branques en les zones on la pedra va afectar amb més virulència, el que podria acabar condicionant no només la campanya fructícola d’enguany sinó també la següent. Els cultius farratgers en zones de reg se n’ha vist afectat un tall, en secà la pèrdua és en el cultiu anual.

Les dades provisionals apunten a una superfície afectada de 287 hectàrees de fruita de pinyol, 314 de fruita de llavor, 8.132 de cereals d’hivern, 702 de farratges, 598 d’ametller i olivera, i 41 vinya, que es podria veure incrementada. Alguns dels municipis de la Noguera afectats per la pedregada de dissabte estudien demanar la declaració de zona catastròfica. Val a dir que a banda de les més de 10.000 hectàrees de cultius afectades, també han patit danys en mobiliari urbà, infraestructures, camins, equipaments, i habitatges, etcètera.

La Terra Alta i la Ribera d’Ebre també van registrar, la tarda del passat dissabte, una pedregada, que va afectar principalment els termes municipals de Bot, Horta de Sant Joan, i Mora d’Ebre, sent el primer el més afectat, principalment en vinya, on s’ha observat danys que van des del 5% al 90% de la vegetació amb impactes de pedra. D’altra banda, l’estimació de superfície afectada a Horta de Sant Joan és d’unes 26 hectàrees, sent la zona afectada d’aquest terme municipal la dels Plans d’Arenys, on la intensitat de la pedregada no va ser tan important com a Bot, però sí que va produir danys, principalment al cirerer, en què s’observa impactes en un 70% de la cirera, en un total d’unes 5-6 hectàrees de cirerers.

Pel que fa a la calamarsada registrada a la Ribera d’Ebre, aquesta va afectar bàsicament el terme municipal de Móra d’Ebre. Els conreus afectats són, principalment, presseguer (40%), nectariner (29%), albercoquer (20%), vinya (8%) i cirerers (3%), si bé val a dir que en albercoquer i cirerer ja havia iniciat la recol•lecció. L’àrea total afectada amb més o menys intensitat en aquest terme està al voltant d’almenys 77,50 ha. 

El director general de Desenvolupament Rural del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya, Oriol Anson, acompanyat del director dels Serveis Territorials del DARP a Lleida, Ferran de Noguera, s’ha reunit a la seu de l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Gerb, pertanyent a Os de Balaguer, amb els alcaldes dels municipis afectats a la comarca lleidatana de la Noguera i ha visitat diverses plantacions afectades.

En finalitzar la trobada, Oriol Anson ha assenyalat que s’ha evidenciat la necessitat de millorar les condicions de les assegurances incorporant-hi modificacions que optimitzin el sistema, ampliant i ajustant la cobertura i el seu període a la realitat de l’evolució de la collita i dels canvis en la climatologia i en la seva afectació en la producció, entre altres; i que el Departament treballarà en aquesta línia.