PROJECTES EUROPEUS | 23/05/2018  Ruralcat

ARCA ha participat a Brussel·les a la reunió del grup de treball de la Xarxa Europea de Desenvolupament Rural “Smart Villages”

El projecte “Smart Villages” estudia com revitalitzar els serveis del món rural mitjançant la innovació digital i social. Durant la trobada s'han presentat els projectes catalans “COWOCAT_RURAL “ i “Smart Rural Grid”.

Pòster

Pòster "Cowocat_Rural"

L’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), en representació dels grups Leader i l’Associació GALP Costa Brava, ha participat a  Brussel·les a la quarta reunió del grup de treball sobre “Smart Villages”, impulsada per la Xarxa Europea de Desenvolupament Rural (ENRD). La trobada reuneix representants de diverses institucions i entitats europees, professionals i investigadors que han estat desenvolupant projectes per revitalitzar els serveis rurals a través de la innovació social i digital.  

Aquest és un dels subgrups de treball de l’àrea d’estudi de la Xarxa Europea "Zones rurals intel·ligents i competitives". Impulsat el passat mes de setembre, “Smart Villages” estudia com  revitalitzar els serveis del món rural mitjançant la innovació digital i social. Serveis com la sanitat, l’educació, el transport o l’energia  rural, es poden millorar i fer-los més sostenibles mitjançant el desplegament d’eines TIC i l’impuls d’accions i projectes liderats per la pròpia ciutadania.

Phil Hogan, Comissari d'Agricultura i Desenvolupament Rural,ha estat l’encarregat d’inaugurar la trobada. Centrada en ser un espai d'intercanvi d'experiències en la implementació de la innovació digital en serveis rurals; la sessió també ha de servir per explorar el paper de les polítiques rurals, i no rurals, de la Unió Europea, per la creació d'un entorn propici per a les “Smart Villages”. La jornada reuneix professionals i responsables polítics de tot Europa que ha desenvolupat iniciatives centrades en la millora del serveis del món rural a través de les Tecnologies de la Informació i Comunicació.

Gemma Estany, tècnica de cooperació d'ARCA, ha presentat el projecte "COWOCAT_RURAL" com a exemple de bones pràctiques de com els projectes de cooperació Leader promouen l’agenda digital dels territoris rurals. Impulsada pel Grup d’Acció Local Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques, aquesta iniciativa vol potenciar la creació d’ocupació i activitat econòmica a les zones rurals, i fomentar els valors del coworking i del teletreball als territoris rurals catalans.  

Per la seva banda, Santi Martínez, CEO de l’empresa “Estabanell Energia”, ha presentat el projecte d’“Smart Rural Grid” desenvolupat al municipi de Vallfogona del Ripollès. Una iniciativa vinculada al projecte de cooperació Leader “ENFOCC. Energia, Forest i Canvi Climàtic”, coordinat per l’Associació per la Gestió del Programa Leader Ripollès Ges Bisaura.

Aquesta és la darrera trobada del grup de treball, que tanca el cicle iniciat el passat 26 d’octubre amb la jornada “Els enfocaments estratègics integrats per a la innovació en els serveis rurals”, i les dues trobades centrades en la “Revitalització dels serveis rurals a través de la innovació social i digitals” dels dies 7 de desembre i 21 de febrer. Està previst que el proper 12 de juny tingui lloc una trobada resum amb una petita representació del grup de treball per tal d’explorar possibles línies de treball a desenvolupar en un futur. 

En el marc d’“Smart Villages” s’ha elaborat un recull amb els projectes presentats pels membres del grup de treball (Cowocat_Rural, pàgina 14), i la revista de la Xarxa Europea de Desenvolupament Rural, “EU Rural Review”, ha dedicat un dels seus números a les Smart  Villages: EU Rural Review 26 “Smart Villages: Revitalising Rural Services (ENFOCC, pàgina 44).