SANITAT VEGETAL | 15/06/2018  Ruralcat

L’ apartat de Plagues de l'oficina de Sanitat Vegetal informa sobre les malalties que afecten els cultius i les seves mesures preventives

Una bona sanitat vegetal és bàsica per tal d’aconseguir unes produccions agrícoles sanes i de qualitat. És per això que des del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, a través de l’oficina de Sanitat Vegetal de RuralCat, s’informa sobre les diferents plagues així com els mitjans de lluita contra les mateixes.

Una plaga es defineix com l’organisme nociu de qualsevol espècie, raça o biotip vegetal, animal o agent que causi danys sobre els vegetals o productes vegetals. Des d’aquest apartat de l’oficina de Sanitat Vegetal es vol facilitar la informació i les eines necessàries per tal els agricultors i tècnics agraris puguin conèixer els diferents aspectes per a la prevenció i lluita contra plagues, tant des d’un punt de vista tècnic com normatiu.

Les primeres plagues que s’esmenten són les plagues de quarantena, que són organismes nocius exòtics que poden produir danys d'importància i que han estat declarats en quarantena per evitar que s'introdueixin i es propaguin. Com que no tenen competidors ni predadors naturals, poden produir danys d’elevada importància i les actuacions contra aquest tipus de patògens són diferents de les que s'adopten per a les plagues ja establertes. En aquest cas, l'objectiu és la prevenció i, en cas que se'n declari un focus, s'ha de delimitar la zona demarcada i activar les mesures per evitar que es propagui i eradicar el focus.

Les principals plagues de quarantena són el Foc Bacterià, causat pel bacteri Erwinia amylovora, que afecta espècies com la perera, la pomera, el nesprer, el codonyer i diverses plantes ornamentals i silvestres, el Cargol poma, considerada una de les espècies invasores més perjudicials del món i que afecta especialment arrossars. el Morrut de les palmeres (Rhynchophorus ferrugineus Olivier), que produeix danys d'importància a diferents espècies de palmeres fins arribar a produir la seva mort, el Nematode del pi, que origina la malaltia anomenada decaïment sobtat del pi, la Anoplophora chinensis, que afecta nombroses espècies latifòlies arbòries i arbustives, la Xylella fastidiosa, un bacteri que pot causar importants danys en una gran diversitat de plantes cultivades i silvestres, el virus de la sharka, que causa una malaltia greu als fruiters de pinyol i altres plantes del gènere Prunus, la Flavescència daurada de la vinya, una malaltia provocada per un fitoplasma que provoca la mort dels ceps, la Fusarium circinatum, una  greu malaltia provocada per un fong que ataca els pins, i la Xanthomonas arborícola pvpruni, un bacteri que causar greus danys a tots els fruiters de pinyol, en fulla i en fruit.

Així mateix, també s’anomenen altres plagues rellevants com la Drosophila suzukii, un dípter procedent del sud-est asiàtic que pot afectar fruits sans en el moment de la maduració com ara cirera, maduixa, figa, raïm, pruna, albercoc, poma, préssec, caqui i gerds, i la Tuta del tomàquet (Tuta absoluta), considerada una de les principals plagues del cultiu de tomàquet del continent sud-americà.

A l’apartat de Material Vegetal, Passaport fitosanitari i Exportacions s’ofereix informació sobre els requisits que han de complir les empreses que es dediquen a la producció, comercialització o importació aquest tipus de material, i sobre el Registre oficial d'empreses proveïdores de material vegetal. Així mateix, es pot trobar informació sobre el passaport fitosanitari, un document que garanteix que els vegetals han estat produïts per entitats inscrites al Registre Oficial de Proveïdors de Material Vegetal i que han estat sotmesos als corresponents controls i tractaments fitosanitaris establerts per l'Administració i, per tant, es troben lliures d'organismes de quarantena. Igualment s'informa sobre les responsabilitats que tenen els titulars de les explotacions agràries i les empreses proveïdores de material vegetal respecte a la vigilància fitosanitària de les seves plantacions o parcel·les de producció, a la vegada que es facilita informació tècnica i models per acreditar l'origen de tot el material vegetal i poder realitzar els autocontrols. Respecte a les exportacions, es facilita informació a les empreses indicant quins són els requisits per a l'exportació d'embalatges de fusta i les campanyes d'exportació de fruita al Canadà, Sudàfrica, Israel i Estats Units.

A la secció de Models agrometeorològics es pot accedir als diversos models de plagues i malalties per controlar-ne l'afectació en els cultius a partir de les dades agrometeorològiques actuals mentre que a l’espai Males herbes s’ofereix informació útil per controlar, regular i fomentar un control racional de les males herbes, considerades com a qualsevol planta o vegetació que en un moment i lloc determinats interfereix amb els interessos de l'agricultor.  

Cal recordar que l’eina d’avisos fitosanitaris permet conèixer quines són les principals malalties detectades, els seus riscos i mitjans preventius. Aquests es poden rebre a través del butlletí d’avisos mensual i els avisos puntuals que emeten les estacions. Els interessats també es poden subscriure al servei d’avisos per rebre’ls per correu electrònic o seguir-los a través del portat RuralCat o Twitter.

Cal mencionar que des de l'apartat de Sanitat Vegetal es pot accedir a la nova eina DOSA3D per a calcular la dosi òptima de productes fitosanitaris tenint en compte el cultiu, plaga, producte a aplicar i equips de tractaments.