El projecte europeu SECURECHAIN ajuda sis pimes catalanes a millorar la seva activitat en l’àmbit de la bioenergia
La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), en col·laboració amb el Clúster de la Biomassa de Catalunya, lideren el projecte europeu SECURECHAIN a Catalunya, que té per objectiu donar suport a les pimes catalanes que volen millorar les seves activitats en el sector de la bioenergia.
SECURECHAIN és un projecte de suport empresarial recolzat pel programa HORIZON2020 d’investigació i innovació de la Unió Europea i compta amb un finançament d'1,81 milions d’euros. Es va iniciar l’abril del 2015 i té previst finalitzar el proper juliol. L’objectiu principal és promoure nous negocis de bioenergia en l’àmbit rural sota criteris innovadors i fomentant la participació de pimes.
El projecte està coordinat per l’empresa holandesa Biomass Technology Group i regit per un Consorci d’organitzacions de fins a 8 països europeus que reuneixen competències en diferents especialitats de la bioenergia, com l’eficiència energètica, la valoració de recursos agro forestals, la gestió de la cadena de subministrament, el disseny d’enginyeria, la gestió financera o la certificació d’estàndards de qualitat i d’inversió ecològica. El projecte ha donat suport a més de 20 pimes de sis regions europees a Alemanya, Països Baixos, Suècia, Catalunya, Grècia i Estònia.
A Catalunya hi participen sis empreses consolidades (Novalia, Sala Forestal, La Fageda Fundació, Wattia, Aiguasol i Probiomassa). Els responsables dels projecte han fet una “sastreria a mida de cada empresa, facilitant-los un ventall de possibilitats tècniques i financeres a nivell local i europeu, ajudant-los a valorar riscos, prendre decisions i guanyar finançament per a les seves activitats” comenta l’investigador de la UPC , Pol Arranz, un dels coordinadors de la iniciativa.
El passat 7 de juny, SECURECHAIN va celebrar la Conferència final del projecte a Brussel·les amb el títol: “Petites i mitjanes empreses en bioenergia: impulsar l’ocupació rural i la mobilització sostenible de biomassa”, on es va mostrar la realitat i el potencial de les pimes del sector de la bioenergia a com a motors d’innovació i creació de llocs de treball en l’àmbit rural, es va debatre sobre els beneficis i les lliçons apreses en cada projecte i es van exposar els reptes a encarar en els propers anys a fi de seguir augmentant el mercat de la bioenergia a Europa.
Es pot consultar la fitxa del projecte SECURECHAIN al Cercador projectes d’R+D+I amb finançament de fons públics de la Xarxa d’Innovació Agroalimentària i Rural de Catalunya (Xarxa-i.cat), a RuralCat. En aquest cercador també trobareu les fitxes de més de 250 projectes.