CULTIU DE L'OLIVERA | 29/03/2012  AlimenCat/DAAM

Catalunya promou un lobby per defensar l'oli d'oliva davant la UE

El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha presidit, en el marc d'Alimentaria 2012, una reunió sobre la futura plataforma tècnica de l'oli d'oliva de l'Associació Europea de Regions amb Productes d'Origen (AREPO) i de l'Assemblea de les Regions Europees Hortofructícoles (AREFLH). Aquest futur lobby, que es podria constituir formalment abans de l'estiu, tindrà com a objectiu prioritari defensar l'oli d'oliva davant les institucions comunitàries.

 Els principals temes que tractarà seran: la Política Agrària Comuna (PAC), la promoció i la informació (sobretot els beneficis de la Dieta Mediterrània), la tecnologia, la qualitat i els acords comercials amb tercers països. Durant la reunió també es va tractar sobre la iniciativa comunitària de promocionar productes de proximitat i de la granja.

 
 L’Associació Europea de Regions amb Productes d’Origen és un organisme internacional que aplega 27 regions europees de França, Itàlia, Espanya, Alemanya i Portugal que porten a terme una política de qualitat basada en les Denominacions d’Origen Protegides (DOP) i les Indicacions Geogràfiques protegides (IGP). Entre els seus objectius destaquen tenir interlocució directa amb les institucions europees i altres organismes internacionals, i defensar els interessos dels productes d’origen europeus en tots els temes relacionats amb la legislació i promoció d’aquests productes.  Catalunya és membre de l’AREPO des de la seva creació l’any 2005. Ha participat activament des dels seus inicis i n’ha estat al capdavant durant 3 anys, des de setembre del 2007 fins a l’octubre del 2010, període durant el qual va ostentar la presidència.
 
D’altra banda, l’Assemblea de les Regions Europees Hortofructícoles està formada per 26 regions europees que representen el 40% de la producció de fruites i hortalisses d’Europa. Aquestes regions pertanyen a França, Portugal, Espanya, Itàlia i Bèlgica. Com a països associats hi són també presents Grècia i Hongria. Els objectius d’aquesta l’organització són representar i defensar els interessos econòmics i socials des sector hortofructícola davant les instàncies europees i mundials; afavorir els intercanvis d’experiències, les col·laboracions i els projectes comuns entre les regions i les organitzacions professionals; i realitzar propostes sobre els principals assumptes relacionats amb el futur de les produccions de fruites i hortalisses a Europa.