FORMACIÓ I TRANSFERÈNCIA | 04/04/2012  RuralCat/DAAM

Èxit de la segona trobada del projecte europeu Ecovoc

L'Escola de Capacitació Agrària (ECA) de Manresa, depenent del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), va participar la setmana passada, al municipi holandès de Dronten, en un pòlder dels Països Baixos a tres metres per sota del nivell del mar, en la segona trobada del projecte europeu Leonardo da Vinci "Ecovoc: formació inicial en produccions hortícola i fructícola ecològiques".

ecovoc

Imatge d'una reunió de l'Ecovoc. Font: DAAM.

 

El projecte té l’objectiu de compartir metodologies pedagògiques i ajudar la universitat hongaresa Szent Istvan i el seu Centre d’Innovació en Recerca i Educació (GAK), que lideren el projecte, a iniciar una formació professional en horta i fructicultura ecològica. La primera trobada, celebrada a Hongria la tardor de 2011, va permetre presentar els socis i definir millor els objectius, calendaris i responsabilitats de cadascú en el projecte. Aquesta segona trobada, acollida pel Groenhorst College de la Fundació Warmonderhof, ha servit per compartir mètodes pedagògics emprats pels diferents socis. 

Compartir mètodes pedagògics

Els dos professors representants de l’escola de Manresa estan satisfets per l’interès que els col·legues europeus van mostrar per les eines pedagògiques presentades pels catalans. Explique també que van trobar elements interessants tant en els mètodes pedagògics dels francesos Inéopole Midi-Pyrénées, de Brens-Gaillac, com en els dels dos socis biodinàmics del projecte, els anglesos de l’Emerson College i el Groenhorst College. La visió biodinàmica és tradueix en una mirada no tan sols tècnica, sinó també estètica i conscient de la producció agrària. Es tracta d'una branca de la producció agrària ecològica en que el pagès no gestiona la finca agrària com si li fos externa sinó que, com a component essencial de la mateixa, hi influeix a través de la seva consciència. 

En la trobada també es van revisar els criteris per a elaborar una base de dades d’empreses de pràctiques a l’estranger per als estudiants dels centres associats al projecte. Finalment, es va revisar l’esquema dels capítols del Manual per a iniciar una activitat agrària hortícola i fructícola, la redacció del qual s’ha repartit entre els diversos socis.

Visita a explotacions locals

Durant la trobada van visitar la gran finca de la fundació Warmondehof, amb 85 hectàrees guanyades al mar als anys 60, quan el govern holandès va construir el dic que va permetre crear un dels pòlders que constitueixen la part occidental dels Països Baixos. En aquesta explotació s’hi produeixen hortalisses i llet ecològiques. També van visitar la finca De Hooge Kamp,als afores d'Apledoom. Aquesta finca està a mans de tres antics alumnes del Col·legi Groenhorst. I té set hectàrees d'horta ecològica que comercialitza amb el mètode de les cistelles i en dos mercats locals. La trobada es va acabar amb la visita, dissabte al matí, al mercat ecològic d’Amsterdam, que celebra enguany els seus 25 anys de vida.

La propera trobada tindrà lloc l’octubre al Regne Unit, amb l’Emerson College com a amfitrió.