El DAAM impulsa la competitivitat del sector amb un pla estratègic de cinc anys
El Govern català ha presentat el projecte d'elaboració del Pla Estratègic de Recerca, Innovació i Transferència Agroalimentària de Catalunya (2012-2016) amb el qual es vol impulsar la competitivitat del sector agroalimentari català, un sector que juga un paper essencial per al desenvolupament econòmic del país. El projecte de pla ha d'estar finalitzat abans de final d'any.
Imatge de la presentació. Font: DAAM.
Es tracta d’un pla de Govern de la Generalitat que dóna resposta a les resolucions del Parlament de Catalunya en el debat de política agrària de 14 d’abril de 2010, i que lidera el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), amb la col·laboració del Departament d’Economia i Coneixement, del Departament d’Empresa i Ocupació i del Departament de Salut així com de les Universitats i centres de recerca i d’innovació directament implicats en la matèria. El projecte de pla ha d’estar finalitzat abans de final d’any.
El Pla Estratègic ha de permetre cridar l’interès de les estructures de R+D+i catalanes cap al sector agroalimentari. A més, la nova PAC i el nou Programa Marc de Recerca (Horizon 2020) obren noves oportunitats per impulsar la R+D+i en el sector agroalimentari, ja que es preveu que els fons assignats per a aquest àmbit siguin el doble que l’anterior període.
Objectius generals
El Pla Estratègic té quatre objectius principals. En primer lloc, definir el posicionament estratègic en l’àmbit agroalimentari català per al 2020, com a sector clau de competitivitat i generació de riquesa, començant per una avaluació de la situació de partida. En segon lloc vol identificar els principals reptes de futur en matèria de generació de coneixement, foment de la innovació i creixement socioeconòmic, definint objectius finalistes en matèria de producció científica, valorització, transferència, competitivitat i ocupació. Busca també alinear tots els agent del sistema (recerca, formació, transferència, internacionalització i teixit empresarial) cap als objectius prioritaris identificats, millorant especialment la interrelació entre empresa i centre públic de recerca. I finalment vol captar més recursos per destinar a l'R+D+i del sector agroalimentari català.
Es tracta d’aconseguir la implicació en el pla de tot el sector productor i de la resta de la cadena agroalimentària, és a dir, la indústria, a més de crear vincles, coordinació i col·laboració activa entre els principals actors de R+D+i i els consumidors de R+D+i, és a dir les empreses.
Pel que fa a la metodologia del projecte, que es concretarà en el Pla Estratègic abans de final d’any, el procés d’anàlisi de la situació actual de R+D+i del sector agroalimentari català pretén ser altament participatiu, amb representació àmplia dels agents del sector, tant d’àmbit públic com privat.
Capdavanters en innovació
Com ha manifestat el conseller Pelegrí durant el decurs de l’acte de presentació, “en situacions de conjuntura econòmica adversa, és important que tots els agents uneixin forces i treballin plegats per fer del sector agroalimentari català un sector líder, no només a Espanya, sinó també a Europa i fins a tot al món”.
El conseller ha recordat que Catalunya gaudeix d’una “agricultura del coneixement”, ja que el DAAM disposa d’instruments capdavanters en R+D+i i estructures internacionalment reconegudes com l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya o el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), entre d’altres, a més d’estar realitzant actualment un important esforç econòmic en aquest camp. El DAAM és el segon departament de la Generalitat de Catalunya en despesa en R+D+i.
A més, a Catalunya, en els darrers anys s’ha desenvolupat un sistema d’universitats i centres de recerca que “poden ser una gran oportunitat per al desenvolupament i la competitivitat del sector agroalimentari”, ha afegit Pelegrí.
La presentació del projecte s’ha realitzat a Barcelona en un acte presidit pel conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, i en el qual han intervingut José Manuel González, del Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI); el director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, i el director general de l’IRTA, Josep Maria Monfort. També ha assistit a l’acte el rector de la Universitat de Lleida, Roberto Fernández Díaz, que tindrà un important paper en l’elaboració del pla.