PRODUCTES DE TEMPORADA | 19/04/2012  RuralCat/Mercat de la Flor

Les previsions apunten que es vendran set milions de roses per Sant Jordi

El Mercat de la Flor i la Planta Ornamental de Catalunya preveu que es vendran set milions de roses el proper Sant Jordi, un 80 per cent de les quals seran vermelles. Tot i que la venta de flors i plantes s'ha vist afectada per la crisi, aquesta davallada no ha afectat a una tradició tan arrelada. Pendents encara del temps creuen que el fet que Sant Jordi sigui un dia laborable serà positiu, sobretot per la venta de roses a les grans ciutats.

roses

Roses a punt per Sant Jordi. Font: Mercat de la flor.

Enguany els productors del Baix Llobregat i del Maresme han aconseguit la millor producció possible i les varietats més cultivades han estat la Lovely Red, la Red Monarch i la Samurai. El color que domina continua sent, com és tradició, el vermell, però se'n poden trobar d'una gran gamma de colors com ara el blanc, el groc i el blau. Les roses del Maresme destaquen per la seva qualitat, ja que les plantes creixen en hivernacles i en condicions econòmiques favorables, cultivades al sòl o en tècnica hidropònica. 

La producció local permet cobrir part de la demanda de roses, però la gran quantitat de roses que es venen aquest dia fa que se n'hagin d'importar. Pel que fa a la procedència d'aquestes roses, un 20 per cent seran de producció local, un 30 per cent arribaran d'Amèrica del Sud, un altre 30 per cent del mercat holandès, un deu per cent del llevant i el sud d'Espanya i un últim 10 per cent arribarà d'Àfrica. La rosa més venuda és la Freedom, que es cultiva a diverses parts del món, des de Xina fins a Colòmbia o Equador. També tenen molta acceptació les varietats Grand Prix i Red Naomi, les dues provinents d'Holanda.

El cost del cultiu d'aquest producte ha augmentat, sobretot a causa de l'augment del preu dels combustibles que s'utilitzen als hivernacles. Tot i això, asseguren que els preus de venda es mantindran i dependran de la qualitat de la rosa i els complements que portin.