MÓN RURAL | 25/05/2012  RuralCat/DAAM

Els Parcs de Catalunya celebren el Dia Europeu dels Parcs

Els Parcs de Catalunya ofereixen pels propers dies un ampli ventall de propostes per commemorar aquesta diada: excursions guiades, activitats per a la canalla, xerrades informatives... El Dia Europeu dels Parcs se celebra el 24 de maig, la data de la creació del primer parc natural europeu l'any 1909, a Suècia.

Imatge del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Font: DAAM.

Des de 1999, els membres de la Federació de Parcs Nacionals i Naturals d’Europa organitzen activitats al voltant d'aquest dia (o en dies propers) a les àrees protegides amb l'objectiu de fomentar-ne el coneixement. El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) es suma a aquesta iniciativa i presenta un ampli programa d'esdeveniments al territori català.

 
Parc Natural del Delta de l’Ebre
 •  La ruta de les llacunes. Sortida amb bicicleta d’un dia per conèixer a fons les basses de l’Encanyissada i la Tancada, aprofitant la xarxa de carrils bici que connecten totes dues zones. Dissabte, 26 de maig. Trobada a la Casa de Fusta a les 10 h. Inscripcions i informació: 977 482 181. Activitat gratuïta.
 • Jornada de portes obertes a l’Ecomuseu i la Casa de Fusta. Entrada gratuïta a les exposicions. Dissabte, 26 de maig. Horaris de 10 a 14 h i de 15 a 19 h.
 •  Safari fotogràfic: sortida del sol i observació d’ocells al Goleró i la badia del Fangar. Punt de trobada a les 6 h a l’Ecomuseu, finalització a les 11 h. Diumenge, 27 de maig. Informació i inscripcions: 977 482 181 /  977 489 679. Activitat gratuïta. Darreres places.
 
El Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter
Festa del Parc Natural, del 25 al 27 de maig, a l'Estartit, Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. Podeu trobar-hi exposicions, mercats, botigues al carrer, fotografia, tallers i molt més!
 
Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà
 • Passejada, diumenge, 27 de maig, a Castelló d'Empúries, Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà. En commemoració del 24 de maig, Dia Europeu dels Parcs, Aiguamolls i Cap de Creus us conviden a descobrir el nostre territori a través d'una sortida guiada amb lectura de textos, tast de productes de la terra, etc.
Programa: a les 9 h, quedarem a l'Institut de Castelló d'Empúries per agafar l'autocar que ens portarà a Sant Pere de Rodes. Des d’allà, pujarem a Sant Salvador i baixarem cap a Mas Ventós fins a arribar a Pau, on el celler Empordàlia ens convida a fer un tast; dinarem i continuarem el passeig fins a Castelló d'Empúries (lloc d'inici). Cadascú ha de portar el dinar.
Preu: 4,50 euros; coincidint amb la Marató per la pobresa, es recolliran de manera voluntària les aportacions que les persones participants vulguin fer-hi.
Informació i inscripcions: al Parc Natural de Cap de Creus, 972 19 31 91, o bé pncapdecreus@gencat.cat.
 • Sessió Contecològics, per a petits i grans. Diumenge 27, a les 11:40 h, a les Closes del Cortalet.
 
Parc Natural de l’Alt Pirineu
 • Senderisme interpretatiu, 27 de maig, a l’Alt Urgell, PN de l’Alt Pirineu. Itinerari forestal on s’exposaran les actuacions fetes al voltant de la casa forestal de Pallerols i el seu entorn.
Preu: gratuït, però cal inscripció prèvia a Turisme de la Seu (973 351511) i Turisme del Consell Comarcal (973 353112), fins a les 14 h del dia anterior a la sortida.
Programa: la casa forestal de Pallerols serà el punt de partida d’aquest bonic itinerari que, a part de descobrir un entorn excepcional, s’aprofitarà per donar a conèixer la feina que duu a terme el Parc Natural de l’Alt Pirineu.
 
 
Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera
 • Festa de la Tortuga: El dia 27 de maig es conviden a  les escoles més properes al Paratge a participar-hi amb la intenció que puguin conèixer el seu hàbitat i les problemàtiques que en posen en perill la supervivència.
Parc Natural de la Serra de Montsant
 • VIII Diada del Parc a l'Escola, el dijous, 24 de maig. Jornada d'educació ambiental, lúdica i pedagògica adreçada a l'escola Garbí de Poboleda, amb la col·laboració del CAR: taller de tortuga, taller d’espiritualitat cartoixana i taller de plantació.
  
Parc Natural del Cadí-Moixeró
 • Dissabte, 26 de maig, a les 9 hores. Durada de mig dia. Cal cotxe particular. Activitat Pels voltants de Cava, acompanyats de Jordi Dalmau d'Aubèrria Natura i Patrimoni, SL. Lloc de trobada: entrada del poble de Cava (cal portar roba i calçats adequats, i és aconsellable portar prismàtics).
 
Parc Natural dels Ports
 • Activitat infantil. Diumenge, 27 de maig, al recinte Firal d'Arnes, a partir de les 16:30 hores. Construcció d'abelletes amb elements naturals i reciclats, en el marc de la IX Festa de la Mel a Arnes.
 
Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici
 • Sortida destinada a escoles, el 30 de maig, de les 9 h a les 16:45 h, aproximadament. Sortida amb autocar fins a Boí i pujada en taxi 4x4 cap al planell d’Aigüestortes. Visita a diferents indrets del parc i baixada en taxi 4x4 per visitar les Cases del Parc, centres d’informació, exposicions...