Amb l'eslògan "40 ANYS transFORMANT", l'Escola Agrària de Manresa vol destacar el caràcter pioner i l'impacte en el sector ecològic que ha tingut la història d'aquesta entitat. Els dies 29 i 30 de juny es faran els actes centrals de celebració, que inclouen tallers, xerrades, passis de vídeo, itineraris divulgatius per una finca, espectacles i un sopar.
El Centre de Capacitació Agrària de Manresa, del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), compleix enguany 40 anys. Fa 24 anys va començar a oferir formació contínua, a més de formació professional inicial, i va especialitzar-se en agricultura ecològica i energies renovables, formació en la qual ha estat pionera a nivell estatal.
Des d’aleshores, més d’11.000 alumnes s’hi han format en agroecologia i energies renovables, fent cursos de formació contínua i jornades de transferència tecnològica. A més, uns 700 alumnes han passat per la formació reglada (cicle formatiu de grau mitjà “Producció Agroecològica” de 2.000 h de durada).
Globalment, això representen més de 14.000 h de formació contínua (cursos i jornades de transferència tecnològica) en les especialitats d’agroecologia i energies renovables. A més, cal afegir les 2.000 h/any de formació reglada.
Enguany, i gràcies als nous cicles LOE, hi haurà la primera promoció d’alumnes del cicle formatiu de grau mitjà que sortirà de l’Escola amb titulació oficial “producció agroecològica”, reconeguda a nivell curricular. Així mateix, bona part dels alumnes que han passat per la formació inicial han pogut gaudir igualment de l’especialització de l’Escola.
Des de l’any 1988, el CECA de Manresa ha estat sempre un punt neuràlgic de formació, iniciatives, recerca aplicada (en col•laboració amb diverses Universitats i centres de recerca) i divulgació d’aquests àmbits de coneixement.
Les seves especialitzacions l’han lligat a l’avantguarda europea en aquestes temàtiques, participant en diverses xerrades, fires i congressos internacionals, tres projectes europeus Leonardo da Vinci d’innovació pedagògica (Formació de formadors en Desenvolupament i Agricultura Sostenible, 1997-98; BIOTACC, 2008-10; Ecovoc, 2011-13) i contactes amb tot tipus d’organismes nacionals i internacionals.
A nivell català, ha contribuït al creixement del sector ecològic i ha participat sempre en els grans esdeveniments del sector (1r Congrés català de l’AE, 2005; redacció del Llibre Blanc de la Producció agrària ecològica a Catalunya, 2006; Pla d’Acció per a la PAE 2008-12; Jornada de reflexió PAE Catalunya, 2011; Seminari de recerca en PAE a Catalunya, 2011; etc.). L’Escola Agrària de Manresa ha estat també a la comissió organitzadora de la Fira Ecoviure des de la seva creació.
La seva finca de pràctiques anomenada Can Poc Oli va estar inscrita al CRAE (Consejo Regulador de la Agricultura Ecológica) des dels seus orígens i, posteriorment, al CCPAE (Consell Català per a la Producció Agrària Ecològica). Més de 200 persones la visiten anualment. L’objectiu d’arribar al gran públic s’ha potenciat arran de la inauguració, el maig del 2011, de dos itineraris divulgatius que expliquen l’agroecologia i les energies renovables.
Alguns reconeixements (Premi Sol y Paz 2008; Premi Solar 2009) n’han destacat la tasca formativa en el camp de les energies renovables, que va culminar el 2006 amb els certificats de professionalitat de 330 h (Instal•lador de sistemes fotovoltaics i eòlics de baixa potència i Instal•ladors d’energia solar tèrmica) que –des del 2008- s’imparteixen en col•laboració amb l’Ajuntament de Manresa i amb la Fundació Paco Puerto CEPROM.
L’Escola Agrària de Manresa ha donat suport, des de la seva creació, a l’associació l’Era (Espai de recursos agroecològics) amb qui ha compartit projectes com ara l’edició de més d’una vintena de manuals o dossiers tècnics.
Actes centrals de celebració
Per tal de celebrar aquesta feina feta i per tal de retrobar-se amb persones que han format part d’aquests 40 anys d’història, els dies 29 i 30 de juny es faran els actes centrals de celebració.
Divendres 29 s’iniciarà a les 11 h amb un acte institucional de commemoració a la Sala d’Actes de la FUB (Fundació Universitària del Bages), amb la salutació del Director General d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila i la benvinguda de la directora Glòria Colom. Cinc antics directors de la institució (Lluís Martí, Josep Font i Soldevila, Jaume Domingo, Jordi Planell i Joana Amador) repassaran breument els fets més destacats o les anècdotes més rellevants. A continuació, cinc antics alumnes ens faran una pinzellada breu de les seves experiències professionals. Domènec Vila clourà l’acte i es convidarà a tots els assistents a un dinar a peu dret que permeti seguir parlant i recordant amb els uns i els altres les vivències comunes.
A la tarda les activitats continuaran a la finca Can Poc Oli amb tallers, xerrades, contes, passis de vídeo, recorreguts pels itineraris divulgatius de la finca, espectacles infantils i per a adults, passejades amb carruatges de cavalls. Per acabar hi haurà un sopar amb espectacle musical.
El dissabte 30 de juny a les 10 h continuaran les activitats a la finca amb xerrades i tallers sobre assecatge solar, el sol i la cuina solar. Paral•lelament, es continuaran oferint visites guiades pels itineraris divulgatius de la finca.
Finalment, després de la taula rodona sobre l’estat actual de l’energia solar, que es farà a la una de la tarda, es clouran els actes centrals de celebració amb un dinar solar.
Alguns d’aquests actes, sobretot els àpats de divendres vespre i dissabte migdia, requereixen confirmació d’assistència, ja que tenen una capacitat limitada (ccagraria.manresa@gencat.cat o 93 874 90 60). Per a la resta, es desitja retrobar el màxim de persones que han ajudat a fer realitat aquesta celebració i també es desitja que pugui ser un moment de portes obertes i d’arribar a la població manresana o a altres persones que sentin curiositat per la nostra escola.