AGRICULTURA | 06/07/2012  RuralCat

La tempesta al pla de Lleida ha afectat unes 25.000 hectàrees de conreus

La primera estimació facilitada per la Generalitat assenyala que han quedat afectades unes 68.000 hectàrees: 1.500 hectàrees de cinc municipis de les Garrigues, 26.000 d'onze municipis de la Noguera, 13.000 de 16 municipis del Pla d'Urgell, 21.000 hectàrees de 22 municipis del Segrià, i 6.500 de sis municipis de l'Urgell.

Visita a una plantació afectada per la pedregada. Font:DAAM

Pel que fa als conreus, les dades apunten danys en 25.000 hectàrees en total, de les quals són: 2.579 de pomera, 2.604 de perera, 1.233 de nectarina, 7.831,2 de blat de moro, 6.724 de blat tou, 2.022 d'ametller, 1.229 de presseguers, entre altres conreus diversos des d'albercoquer, a cirerer, passant per pruneres, nogueres, festucs, codony, kiwi, caqui o figuera.

Tot plegat suposarà “una important davallada de la producció comercialitzable” segons el director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, qui ha mostrat “la preocupació del Departament no només per l’afectació als conreus, sinó també per la repercussió a l’hora de poder abastir els mercats, i el fet que es veurà reduïda l’activitat de les centrals hortofructícoles, amb els consegüents perjudicis econòmics per a tots els agents de la cadena agroalimentària, des de la producció a la comercialització”. Vila també ha expressat la preocupació pels “efectes que els danys de la tempesta tindran no només en aquesta campanya sinó sobre la campanya vinent, i els que repercutiran també en altres activitats agroramaderes de la zona afectada com ara magatzems, coberts, naus, i altres equipaments complementaris a l’activitat pròpiament agrària”.

 

Visita oficial a diverses finques

El director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, juntament amb el delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré, del president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, han visitat, aquest matí, diverses finques del Segrià i del Pla d’Urgell per conèixer in situ l’afectació de la tempesta de pedra i aigua registrada ahir a la tarda a les comarques del pla de Lleida, i que va afectar fonamentalment el Pla d’Urgell, el Segrià, l’Urgell, la Noguera, i les Garrigues.
 
Prèviament, Vila i Farré, juntament amb al director general d’Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins, i els caps d’Oficina del Departament a les comarques afectades, han mantingut una primera reunió amb representants de les organitzacions agràries Unió de Pagesos, JARC i ASAJA, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), Afrucat, i l’Agrupació de Defensa Vegetal (ADV) Terres de Ponent, per analitzar la situació derivada dels efectes causats per la tempesta d’ahir i fer una primera valoració dels danys.
 
Posteriorment, Domènec Vila, Ramon Farré, Joan Reñé, han mantingut una reunió, a l’ajuntament de Mollerussa, amb els presidents dels consells comarcals de les zones afectades, que també ha comptat amb la participació de l’alcalde de la capital del Pla d’Urgell, Marc Solsona, i responsables de Governació i Interior, també per analitzar la situació, els danys, i les mesures a prendre a partir d’ara per fer front als danys ocasionats i minimitzar al màxim i el més ràpidament possible l’impacte de la tempesta.
 
En una roda de premsa posterior, el delegat del Govern, Ramon Farré, ha explicat l’operatiu de prop d’un centenar de persones desplegat per la Generalitat per fer front coordinadament i diligentment a la situació i als danys generats; i ha remarcat que “l’afectació sobre el territori és molt important, tant en conreus com en empreses, mobiliari i equipaments urbans, polígons, empreses, vehicles, etcètera, i hi ha municipis amb el cent per cent del territori afectat, explotacions com les que hem visitat presenten una situació dramàtica i cal restituir l’activitat productiva”.
 
Farré ha volgut fer palès que des de la Presidència de la Generalitat s’està seguint permanentment la situació i la seva evolució, i ha anunciat que el president de l’executiu català, Artur Mas, visitarà la tarda del proper dilluns el Pla d’Urgell per conèixer la situació sobre el terreny, reunir-se amb els alcaldes, presidents de consells comarcals, i altres entitats i col•lectius afectats, i posar des del Govern els mitjans necessaris per agilitar el procés de restitució dels danys. Val a dir que el mateix president Artur Mas ha trucat al delegat del Govern en el decurs de l’esmentada reunió a l’ajuntament de Mollerussa.
 
Per la seva banda, el director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, després de lamentar els efectes de la tempesta en l’agricultura, ramaderia i en la indústria agroalimentària, ha volgut expressar la màxima solidaritat del Departament i el màxim suport als afectats. Vila ha explicat, en una primera valoració dels danys, que la tempesta va afectar una superfície total d’unes 68.000 hectàrees, 25.000 de les quals corresponents a conreus agrícoles, principalment de fruita dolça com pera, poma, préssec, nectarina i paraguaià, així com blat de moro, blat tou, alfals, ordi, i ametlla, entre altres molt diversos. En aquest punt, el director general ha remarcat que el tamany considerable de la pedra caiguda en algunes zones, i l’afectació sobre el que s’està collint ara però també de cara a properes collites, a més del fet que en molts casos es tracta de plantacions joves, algunes de les quals s’hauran d’acabar arrancant i replantar-ne.
 

Agricultura demana a Agroseguro que agilitzi al màxim les inpeccions i el peritatge 

Domènec Vila també ha llençat un clar missatge als productors afectats per a què comuniquin els danys a Agroseguro amb la màxima rapidesa per tal que els tècnics els peritin l’abans possible, i ha informat que el mateix conseller, Josep Maria Pelegrí, ja es va posar en contacte ahir vespre amb l’esmentada entitat asseguradora estatal per a demanar-li la màxima celeritat en aquests peritatges. Vila també s’ha referit a la importància d’instal•lar xarxes antipedra per més enllà de l’asegurança agrària, implementar la protecció de la producció i, així, garantir l’abastiment dels mercats i els beneficis econòmics del sector.
 
Per la seva banda, el president de la Diputació, Joan Reñé, que s’ha referit als danys agrícoles, a equipaments municipals i a particulars (naus, edificis, empreses, establiments, vehicles, habitatges, etc.), ha afegit que tot plegat “no deixa de ser una catàstrofe i que bona part dels municipis afectats sol•licitaran la declaració de zona catastròfica”, en un procediment de tramitació que gestionaran els respectius consells comarcals. Reñé també a la petició de reducció de mòduls de l’IRPF als municipis afectats per tal de minimitzar els danys. Precisament, aquesta tarda transmetran tot plegat a la ministra de Foment, Ana Pastor, de visita a les terres de Lleida, per a què ho traslladi al Consell de Ministres.
 

La finca experimental de l’IRTA a Mollerussa, seriosament afectada

La finca experimental de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (RTA), a Mollerussa, ha estat una de les més danyades per la pedregada d’ahir. La tempesta va anar acompanyada d’una forta pedregada, amb pedres que ens alguns casos van superar els 7 centímetres i que van provocar danys irreparables en les plantacions experimentals. A més dels danys en fruita del 100% i la defoliació quasi complerta de l’arbre, la pedra va fer molts danys a rames i troncs, pel que la recuperació de les plantacions per a fins experimentals està en entredit i, en tot cas, suposarà una gran pèrdua econòmica i d’informació per al sector productor.
 
Els danys provocats a les col•leccions de varietats de poma i pera del programa d’introducció i avaluació de material vegetal de l’IRTA, que és una de les activitats més importants que es porten a terme en aquesta finca, són molt considerables, sent unes de les parcel•les més afectades, el que condicionarà la Mostra Fructícola de la Fira de Sant Miquel i la Jornada Fructícola que se celebra anualment en aquesta finca, a finals d’octubre. D’altra banda, alguns del assaigs experimentals en curs s’hauran d’arrancar atès que els danys condicionaran la representativitat de les dades. A més, s’han vist afectades més de 20 activitats experimentals per empreses i diversos assaigs sobre sistemes de formació en pomera i perera; així com també s’han vist greument afectats diversos projectes de recerca estatals i europeus, el que comportarà una pèrdua molt important, tant econòmica com d’informació per al sector productor. Els tècnics de l’IRTA avaluaran els propers dies les implicacions econòmiques de la pedregada, però la primera valoració indica que aquests danys poden posar en entredit la continuïtat de moltes de les activitats que es duien a terme, donat que es tardaran diversos anys per recuperar l’activitat que es portava a terme.