SANITAT VEGETAL | 14/10/2016  RuralCat

Fitxa 74: Pseudomonas syringae pv. Actinidiae

Aquesta nova fitxa tècnica ens descriu els símptomes i els mals que causa la malaltia denominada xancre bacterià al kiwi. També ens informa de com es dispersa i els mitjans de lluita que es poden aplicar.

Exsudat en botó floral. Font: DAAM

Exsudat en botó floral. Font: DAAM

Pseudomonas syringae pv. actinidiae (PSA) és un bacteri que causa la malaltia denominada xancre bacterià al kiwi. Actualment és la responsable d’importants pèrdues econòmiques en la producció de kiwi a nivell mundial.

Els darrers dos anys l’alarma s’ha disparat: el bacteri s’ha detectat a Espanya (Galícia), França, Portugal, Suïssa i Turquia.

Les principals espècies de kiwi són sensibles a la malaltia (Actinidia deliciosa, A. chinensis, A. arguta, A. kolomikta) i segons dades disponibles els danys són més greus amb kiwi groc (A. Chinensis cvs, “Hort 16A” i “ Jin Tao”) que en kiwi verd (A. deliciosa cv “Hayward”, “Summer”, etc.).

A Catalunya, no hi ha constància de la presència de PSA i les mesures a adoptar s’han d’orientar a la prevenció.
 

Aquesta nova fitxa tècnica ens informa dels símptomes i els mals de la malaltia que causa, com es dispersa i els mitjans de lluita que es poden aplicar.