HORTA I FRUITA | 03/09/2012  RuralCat/AFRUCAT

La duana de Vilamalla, a Girona, continua oberta els dissabtes

El Director General de les Adminitracions Perifèriques de l'Estat i el Secretari General de la Delegació del Govern a Catalunya ha notificat que el servei en cap de setmana continuarà operatiu en la duana de Vilamalla, després que el passat dimecres Afrucat, Associació Empresarial de Fruita de Catalunya, denunciés que el tancament que estava previst fer els dissabtes, a partir del setembre, comportaria greus pèrdues pel sector hortofructícola català.

 Després de diverses reunions, els responsables han anunciat que la duana de Vilamalla continuarà oberta els dissabtes i oferint el seus serveis d'inspecció. En un comunicat, Afrucat valora positivament aquest canvi i agraeix la intermediació en tot el procés de la Conselleria d'Agricultura catalana i en particular les gestions fetes pel Conseller Pelegrí. Tot i això, continua demanant l'obertura de la duana de Lleida els caps de setmana i es pregunta quin serà el funcionament de la duana gironina la propera campanya.

Aquest procés es va desencadenar el passat dimecres quan l'associació va alertar que a partir del proper dia 1 de setembre les duanes catalanes que inspeccionen els camions de fruites i hortalisses que surten de l'estat deixarien de funcionar els dissabtes. Aquesta mesura podia afectar a una mitjana de 4.000 camions anuals que travessen les fronteres en cap de setmana.

Anualment uns 20.000 camions de fruites i hortalisses passen per la duana gironina, dels que un 20% ho fan en dissabte. Del total dels camions, la meitat tenen Rússia com a destí final. Això representa que les exportacions en cap de setmana suposen uns 100 milions de quilos anuals. 
 
Tot i que els protocols en matèria de fruites i hortalisses de les duanes els marca el Ministeri d'Agricultura, el seu personal depèn del Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques.