DARP | 20/09/2018  Ruralcat

El DARP impulsa una campanya divulgativa per fomentar mesures de respecte al bosc durant la recol·lecció de bolets

L’objectiu de la campanya és que qui vagi buscar bolets ho faci de manera respectuosa amb el sector agrari i ramader i amb el medi natural.

Cartell de la campanya de respecte a l'entorn durant la recol·lecció de bolets (font: DARP)

Cartell de la campanya de respecte a l'entorn durant la recol·lecció de bolets (font: DARP)

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha impulsat una campanya divulgativa per fomentar mesures de respecte al bosc durant l’època de recol·lecció de bolets, que aquest any s’ha avançat respecte a anys anteriors per les pluges abundants i que s’allargarà durant els mesos de tardor.

La  Direcció General dels Agents Rurals del DARP ha editat 10.000 fulls de mà amb recomanacions de respecte al medi que es distribuiran directament entre els recol·lectors de bolets. La informació també es farà arribar als ajuntaments i consells comarcals de les comarques pirinenques i prepirinenques on s’ha detectat més massificació per aquesta activitat. Amb el lema “Cuidem el medi natural” la campanya vol  conscienciar els usuaris de la necessitat de respectar l’entorn quan se surt a buscar bolets.

A més, el DARP, la Fundació Món Rural i diverses entitats del sector primari promouen una campanya paral·lela a les xarxes socials, amb un vídeo divulgatiu que explica les funcions del bosc i ofereix recomanacions d’autoprotecció i de respecte al bosc quan es va a buscar bolets. S’emmarca en la campanya informativa “Respecta l’equilibri al Món Rural”, un projecte liderat per la Fundació del Món Rural a través del Grup de Pedagogia en la Gestió del Medi Natural.

Els principals consells de respecte al medi per als boletaires són que no s’han de collir bolets que no coneguem, no s’han de llençar deixalles al medi natural, que no cal arrencar els bolets que no s’enduran a casa, no s’ha de molestar els animals, cal respectar les propietats privades i cal tenir en compte que al medi es desenvolupen d’altres activitats, com ara la caça. També cal tenir en compte que cal deixar pas a d’altres vehicles quan es deixi el cotxe aparcat, i que no es pot aparcar dins de camps, prats o entrades de camins. A més, és recomanable respectar una distància mínima de seguretat amb el bestiar, portar el gos lligat o controlat per evitar que molesti els animals i no deixar oberts els tancaments per a bestiar.