ALIMENTACIÓ | 06/09/2012  AlimenCat/Generalitat de Catalunya

Més del 85 per cent dels menús escolars compleixen les recomanacions sobre alimentació

Aquest setembre tornaran a obrir els menjadors escolars amb bona nota, ja que segons el Govern la majoria compleixen les recomanacions sobre el consum de fruita, llegums, verdura i peix, i la utilització d'oli d'oliva. Les dades les ha aportat el Programa PReME 2006-2012, que ha revisat 2.071 programacions de menús escolars que aglutinen 273.846 escolars de primària i secundària que han utilitzat el servei de menjador dels seus centres educatius.

Imatge de la coberta de la guia "L'alimentació saludable en l'etapa escolar".

Segons aquest informe, més del 85% de les programacions de menús escolars a Catalunya compleixen les recomanacions oficials. En canvi, en el 19’5% dels casos la presència de plats de carn és superior a la recomanada. A més, l’estructura dels menús és adequada en un 83’5% de les programacions, és a dir, només en un 16’3% dels casos es repeteixen els plats segons el dia de la setmana.

Tanmateix, per aquest curs, s'ha presentat l’edició actualitzada de la guia “L’alimentació saludable en l’etapa escolar”, amb l' objectiu facilitar a les famílies, els centres educatius i els professionals de la salut i de la restauració eines per preparar acuradament les planificacions alimentàries. Alhora, es pretén potenciar hàbits alimentaris saludables entre la població infantil, aconsellant mantenir un estil de vida actiu, potenciar el consum de productes de temporada i reduir la ingesta freqüent de llaminadures, begudes ensucrades i menjar ràpid. 

La varietat en l’alimentació de cada dia, la complementació dels àpats així com propostes i exemples de menús i programacions, tant per a casa com per al menjador escolar, són les estratègies que s’aborden en la nova edició de la guia, que ha estat consensuada per catorze entitats (universitats, societats científiques, etc.) i trenta professionals.
 
Entre els conceptes clau indicats a la guia destaquen: repartir la ingesta d’aliments entre 5 i 6 àpats per equilibrar l’alimentació al llarg del dia; potenciar el consum de productes de temporada; triar preferentment els farinacis integrals; reduir la ingesta freqüent de llaminadures i prioritzar com a alternativa la fruita seca sense sal o dessecada; evitar la pastisseria i la brioixeria com a postres o berenars habituals; reduir el consum freqüent i excessiu de menjar ràpid i de derivats carnis; prioritzar el consum d’aigua com a beguda bàsica i vital tant en els àpats com entre hores; i mantenir un estil de vida actiu que inclogui, com a mínim, una hora d’activitats d’intensitat moderada o alta.