SECTOR AGROALIMENTARI | 15/03/2010  DAR

Es presenta el "Baròmetre de la situació del sector agroalimentari a Catalunya"

Les conclusions del "Baròmetre de la situació i de les estratègies del sector agroalimentari a Catalunya" indiquen que creix la inversió en innovació i la contenció de costos i despeses per sortir de la crisi i ser més competitius.

Acte de presentació de l'estudi sobre el sector agroalimentari.

 

Els resultats de l’estudi mostren que creix fins el 30 per cent el nombre d’agents empresarials (majoristes, distribució, indústria i productors) que decideixen invertir en innovació com a eina per sortir de la crisi. Segons les dades, el 17,3 per cent dels productors i el 29,2 per cent dels majoristes aposten per la innovació. La indústria, els majoristes i la distribució destaquen la innovació com a factor clau per a incrementar la competitivitat en els propers anys.
Tanmateix, les empreses mantenen la contenció de despeses i costos com a mesura prioritària per afrontar la crisi (oscil·la entre el 64 per cent dels majoristes i el 80,9 per cent dels productors). En conjunt, s’aposta per la reducció de costos com a factor més important per a ser competitiu. Amb tot, en relació a la crisi, els agents perceben que s’han endurit les condicions per concedir un crèdit per al finançament. Són els productors els que perceben un major risc de tancament, situant-se en el 27,5 per cent enfront de la mitjana de la resta de subsectors (majoristes, indústria i distribució) que estan per sota del 10 per cent.
 

Els consumidors han modificat els seus hàbits de compra


La principal conclusió a la que s’ha arribat, pel que fa als consumidors i al seu comportament envers la crisi, és que el 71,5 per cent de consumidors catalans ha modificat els seus hàbits de compra de productes alimentaris per tal de reduir despeses durant el quart trimestre de 2009, un nivell molt superior al de l’anterior onada del segon trimestre en què se situava en el 47,3 per cent. S’ha produït un lleuger augment de les marques blanques: els qui compren més marca blanca que líder passen del 26,4 per cent durant el segon trimestre de 2009 al 29,9 per cent durant el quart trimestre. El 56,8 per cent dels consumidors creu que els preus es mantindran estables i només un 6,4 per cent creu que disminuiran, enfront a poc més d’un terç que creu que augmentaran.
En el cas concret dels consumidors, creix el seu grau de confiança del 53,7 per cent al 57 per cent, i un dels elements d’aquest fet és la reducció del preu de certs aliments. També augmenta la confiança dels consumidors en les marques líders, que segueixen sent les que disposen de més confiança mentre que les més econòmiques són les que menys en tenen. Per la seva banda, els supermercats són el tipus d’establiment comercial que desperta més confiança entre els consumidors (81,5 per cent).
 

El DAR aposta per la innovació

 

Segons el secretari general del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), Xavier Castella el nou baròmetre mostra “un canvi radical en la manera d’afrontar la crisi, el sector s’adona que la via de reducció de costos per sortir-ne s’ha exhaurit, i ara passa a ser-ho la innovació, confirmant la idea que la crisi obliga a repensar-nos”.
Durant l’acte de presentació del baròmetre, Castella també va incidir en la ferma aposta del Govern català i, en concret del DAR, per la innovació, com demostren les polítiques de suport a la R+D+i, a través de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), que ha vist reforçat el seu pressupost amb un increment de l´11,58 per cent, amb un import global de 42 milions d’euros, davant la contenció del pressupost global del Departament per a aquest 2010. A més, va fer memòria sobre les diverses mesures habilitades pel DAR, coneixedor de les dificultats de finançament del sector, com ara avançar a octubre de 2009 el 50 per cent del Pagament Únic que s’havia d’abonar el gener de 2010, i habilitar crèdits a interès zero per als processos de transformació i de comercialització en l’àmbit de l'agroindústria amb un import total de 33 milions d’euros, als quals se sumen els 26,5 milions de subvenció destinats pel mateix concepte.
El secretari general del DAR també va fer referència al pla de xoc amb un paquet d’una vintena de mesures a curt termini, que el conseller Joaquim Llena presentarà al Govern en el proper Consell Executiu per tal de facilitar l’accés al circulant, el finançament i la reducció de costos amb especial atenció al sector productor, però també a les cooperatives i a la indústria agroalimentària; i el debat monogràfic que tindrà lloc properament al Parlament de Catalunya per tal de posar les bases de les solucions més a mig i llarg termini.