DARP | 28/09/2018  Ruralcat

El Govern activa la coordinació interdepartamental per a la prevenció de la Pesta Porcina Africana

Des del departament es vol insistir en la responsabilitat del sector per tal de garantir els més alts nivells de bioseguretat a nivell d’instal·lacions i també en els procediments de treball i transport.

La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, ha anunciat durant el transcurs de la Fira Agrària de Sant Miquel que el Govern ha activat la coordinació dels diferents departaments per a la prevenció de l’entrada de la Pesta Porcina Africana (PPA) a Catalunya

El Departament d’Agricultura ja està treballant a nivell bilateral amb els departaments de Presidència, Economia, Interior, Salut i Territori. Així mateix s’activarà la coordinació amb els consells comarcals, les diputacions, els ajuntaments i les entitats municipalistes. “No escatimarem cap esforç humà ni material” ha explicat Jordà.

La coordinació interdepartamental afecta la coordinació amb el Mossos (Interior), el treball amb els escorxadors i el control sanitari dels productes (Salut), els parcs naturals i carreteres (Territori i Sostenibilitat) i altres mesures vinculades als Departaments de Presidència, Economia i Treball i Afers Socials. Jordà també ha sol·licitat una reunió bilateral amb el Ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, per coordinar la prevenció i extremar els controls i les mesures de bioseguretat. La consellera es va reunir la setmana passada a Lleida amb la Taula Sectorial del Porcí per abordar la qüestió.

La Pesta Porcina Africana (PPA) és una malaltia infecciosa que afecta tant el porc domèstic com el porc senglar. Porcs senglars infectats poden mostrar signes clínics i una morbiditat i mortalitat elevades, igual que pot passar amb el porc domèstic. És per això que el porc senglar juga un paper important en la persistència de PPA en les zones afectades, així com en la seva transmissió a explotacions porcines. No afecta –cal deixar-ho clar– en absolut a les persones. La malaltia es transmet per contacte entre els animals malalts i per la ingesta de restes d’altres animals morts, carn o restes d’aliments que continguin el virus. 

La PPA va entrar a l’est de la Unió Europea a finals del 2014. Actualment, els països afectats de la UE són: Lituània, Letònia, Estònia, Polònia, Romania, la República Txeca, Hongria, Bulgària, i ara també Bèlgica. A l’illa de Sardenya (Itàlia), la malaltia és endèmica des del 1978. El virus de la PPA es va introduir des de Rússia als països limítrofs d’Ucraïna i Bielorússia, des d’on es va transmetre als esmentats països de la UE.

L’absència d’una vacuna eficaç contra el virus de la Pesta Porcina Africana dificulta el seu control, malgrat que la UE ha decidit redoblar els seus esforços de finançament d’investigació en vacunes.

Des del departament es vol insistir en la responsabilitat del sector i dels ramaders per tal de garantir els més alts nivells de bioseguretat a nivell d’instal·lacions de les granges i també en els procediments de treball i de transport.