OLI | 02/10/2018  Ruralcat

RuralCat estrena l’Oficina de l’Oli amb tota la informació per a la millora de la qualitat de l’oli d’oliva

Aquesta oficina té com a objectiu facilitar la informació i les eines necessàries per tal que els agricultors, moliners, comerciants d’olis i tècnics puguin conèixer els diferents aspectes per a la millora de la qualitat de l’oli, tant des d’un punt de vista tècnic com normatiu.

La qualitat de l’oli verge d’oliva és fonamental per millorar-ne les opcions de comercialització i buscar millors preus per un producte tan propi de la nostra cultura. La Direcció General d’Agricultura i Ramaderia, del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació promou, des de l’any 2002, el Programa de Millora de la Qualitat dels Olis Catalans.

Amb l’objectiu de recollir i facilitar tota la informació i eines per a la millora de la qualitat de l’oli es posa a l’abast dels agricultors, tècnics i comerciants l’Oficina de l’Oli, accessible des de RuralCat. 

Des d’aquest espai es pot accedir a Documentació, una secció que engloba els documents públics amb informació tècnica rellevant sobre l’oli d’oliva a Catalunya i d’altres zones, treballs de recerca, pòsters, audiovisuals i els darrers butlletins. A Laboratoris s’enllacen els diferents laboratoris i centres d’investigació dedicats a l’estudi i avaluació de l’oli. A l’espai Recerca es recullen els principals projectes europeus R+D+I relacionats amb l’oli d’oliva i olivicultura mentre a Normativa es detallen les principals novetats legislatives que regulen el sector. La secció Concursos inclou el llistat actualitzat de concursos locals, nacionals i internacionals d’oli d’oliva i a Notícies es llisten totes les notícies publicades al portal relacionades amb la matèria.

L’Oficina de l’Oli també inclou un apartat dedicat a l’Oli verge, amb informació tècnica sobre el Programa DARP-IRTA de millora de la qualitat dels olis de Catalunya, molins que hi participen i principals resultats assolits. També s’informa sobre les característiques més usuals de qualitat dels olis de cada zona productora, valors de referència per a rendiments, característiques químiques i sensorials, així com regulacions de molí més efectives a cada zona. 

A Olivicultura es detallen les diferents fitxes informatives sobre les varietats d’olivera, que són l’Arbequina, Argudell, Empeltre, Farga, Morrut i Sevillenca, mentre que a DOP s’accedeix a la informació relacionada amb les cinc denominacions d’origen protegides d’olis d’oliva verge extra que hi ha a Catalunya: DOP Les Garrigues, DOP Oli de Terra Alta, DOP del Baix Ebre-Montsià, DOP Oli de l'Empordà i DOP Siurana. La darrera secció està dedicada al Sector Oleícola, en què s’informa sobre les diferents associacions i cooperatives dedicades al sector que hi ha Catalunya.

Per últim, l’Oficina inclou un enllaç a l’evolució de la maduració de les varietats d’oliva de les zones de producció de l’IRTA amb informació sobre el contingut d’oli i els valors resultants, l’Agenda d’activitats, actes i jornades, i novetats relacionades amb el sector.

 

El més llegit

L’Observatori Forestal completa la informació sobre els preus dels biocombustibles a Catalunya

Es posa en marxa el programa INNicia’t per millorar la competitivitat en el sector de la transformació agroalimentària

Es publica l’evolució anual dels preus mitjans de les terres de conreu a Catalunya del 2020