ALIMENTACIÓ | 17/10/2012  RuralCat

Les cooperatives protagonitzen el Dia Mundial de l'Alimentació

El Dia Mundial de l'Alimentació, s'ha celebrat en 150 països, sota el lema "Les cooperatives agrícoles alimenten al món" i coincideix amb l'Any Internacional de les Cooperatives

Cooperatives i Banc dels Aliments

Foto de grup de participants en l'acte a Barcelona. Font: DAAM

Tot i que avui hi ha al món 132.000.000 menys de famolencs que fa 20 anys, hi ha encara 870 milions de persones que diàriament no tenen aliments suficients. Les cooperatives agrícoles, que generen ingressos per a milions de petits agricultors, es podrien expandir i fer una contribució encara més gran contra la pobresa i la fam si rebessin el suport adequat per part dels governs, la societat civil i el món acadèmic.

A Catalunya, el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha presidit a Barcelona la celebració del Dia Mundial de l’Alimentació, en una acte celebrat a la seu del Banc dels Aliments, en el decurs del qual el conseller ha fet entrega d’un certificat a les catorze cooperatives col·laboradores amb aquesta institució, que han rebut també la Cullera 25 anys Banc dels Aliments per part del seu president, Antoni Sansalvadó. 

Pelegrí també ha lloat la important contribució del Banc dels Aliments, creat per Jordi Peix fa 25 anys, i que ha esdevingut un model d'èxit a protegir, i ha fet una crida a la col·laboració público-privada i al conjunt de la societat per garantir el dret i l'accés a un servei essencial com és l'alimentació a tota la població.
 

Recolzament i col·laboració Internacional

 

Des de Roma, el director general de la FAO, José Graziano da Silva, ha subratllat la necessitat de treballar per a l'eradicació total de la fam i va posar en relleu el paper de les cooperatives com una via important per treure els petits agricultors de la pobresa perquè, tot i que produeixen la major part dels aliments en molts països, tenen poc accés als mercats, poc marge de negociació i dificultats per aconseguir financiació. "Les cooperatives agrícoles poden ajudar els petits agricultors a superar aquests obstacles", ha assegurat Graziano da Silva. "Les cooperatives tenen un paper crucial en la generació d'ocupació, redueixen la pobresa, milloren la seguretat alimentària i contribueixen al producte interior brut de molts països", ha afegit el responsable de la FAO, que va instar als governs a posar de la seva part i "crear les condicions que permetin prosperar a cooperatives i organitzacions de productors".
 
Per la seva banda el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, ha assenyalat que les cooperatives agrícoles seran crucials per assolir el Desafiament Fam Zero, llançat a la Conferència sobre Desenvolupament Sostenible de Rio +20 el passat mes de juny.
 
En el seu discurs, la directora executiva del Programa Mundial d'Aliments (PMA), Ertharin Cousin, ha recalcat la necessitat de xarxes de protecció social per a aquells que amb prou feines poden alimentar-se. "En el nostre món, molta gent segueix passant dificultats per obtenir el seu menjar. Els programes de protecció social i de xarxes de seguretat permeten als més vulnerables, especialment dones i nens, escapar de la pobresa i la fam", va explicar Cousin. "Aquests programes proporcionen en un matalàs que no existiria d'una altra manera i reforcen la resiliència contra els vaivens ambientals i econòmics".