SANITAT HORTOFRUCTÍCOLA | 13/02/2007  Ruralcat

Investigadors holandesos detecten un nou virus que ataca el tomàquet

Un grup de científics de l'Institut de Recerca Fitogenètica (PRI) de la Universitat de Wageningen (Holanda) han descobert un nou virus del tomàquet, segons avança el MAPA en el seu darrer butlletí de notícies de l'Exterior.

Tomàquets

Aquesta publicació explica que es tracta de l'agressiu virus del "Torrao" dels tomàquets, que ja havia estat detectat a Espanya en diferents explotacions. El virus produeix importants perjudicis perquè les plantes de tomàquets afectades moren i presenten un aspecte calcinat i d'aquí la denominació de "Torrao", com a sinònim de "torrat", precisa el butlletí. Fa uns anys que els viròlegs de la Universitat de Wageningen van rebre algunes mostres de plantes preses en el sud-est d'Espanya de l'empresa de llavors De Ruiter Seeds. Les anàlisis van posar de manifest que hi havia partícules del virus del mosaic de pepino dolç (PepMV), però van aparèixer també altres partícules de virus en forma de boletes, assenyala. Aquestes últimes partícules van desenvolupar els mateixos símptomes que la desconeguda malaltia del torrat del tomàquet apareguda a Espanya i les anàlisis genètiques van demostrar que es tractava d'un nou tipus de virus d'aquest mal. Segons el fitoviròleg del PRI, Martin Verbeek, el virus és bastant peculiar perquè li manquen les propietats característiques presents en alguns d'un altre tipus. Afegeix que no és normal que els investigadors es topin amb virus d'aquesta espècie, però així ha succeït ara i assenyala que és "força agressiu i s'està estenent cada vegada més a Espanya". Verbeek explica que el virus es va descobrir en la regió hortícola murciana i que posteriorment es va detectar en la d'Almeria.

Situació a Catalunya

Des del Servei de Sanitat Vegetal del DAR informen que en la prospecció de virosis en cultius hortícoles que es fa a Catalunya, alguna vegada s'han trobat plantes amb una simptomatologia compatible amb la del virus del "Torrao", però les mostres analitzades pel Laboratori de Sanitat Vegetal sempre han estat negatives fins el moment.