INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 22/11/2012  RuralCat/DAAM

Ja són catorze els agents de la cadena comercial agroalimentària subscrits al Codi de Bones Pràctiques

Aquesta setmana s'han adherit l'Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (AFRUCAT) i la Federació Avícola Catalana (FAC)

El conseller Pelegrí amb els signants en un moment de l'acte. Font: DAAM

El conseller Pelegrí amb els signants en un moment de l'acte. Font: DAAM

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha presidit l’acte d’adhesió d’AFRUCAT i la FAC, al Codi de Bones Pràctiques comercials al llarg de la cadena alimentària a Catalunya, que es va signar el 29 de juliol de 2011.

 
Amb aquestes dues noves subscripcions, ja són 14 les associacions empresarials que han assumit el compromís de millorar les pràctiques comercials, la traçabilitat i la percepció del consumidor en l’àmbit del comerç d’aliments.
 
La resta d’organitzacions adherides al Codi són: l’Asociación de Cadenas Españolas de Supermercados (ACES), l’Asociación Española de Distribuidores, Autoservicios y Supermercados (ASEDAS), l’Asociación Nacional de Grandes Empresas de Distribución (ANGED), el Consell de les Empreses de Distribució i Autoservei de Catalunya (CEDAC), Mercados de Abastecimiento de Barcelona SA (Mercabarna), Micro, Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (PIMEC-Agroalimentària i PIMEC-Comerç), el Foro Interagroalimentario, l’Associació Gremial d’Empresaris Majoristes de Fruites i Hortalisses de Barcelona i Província (AGEM), la Confederació del Comerç de Catalunya (CCC), Unió de Pagesos (UP) i Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC). Totes elles representen diferents agents de la cadena comercial agroalimentària.
 
 

Un Codi pioner

 
Es tracta d’una iniciativa pionera en tot l’Estat que té com a objectiu principal millorar les relacions entre els diferents tipus d’operadors, al llarg de tota la cadena de valor, mitjançant l’establiment d’un marc de referència contractual, que permeti una agilitat i una seguretat més grans en les transaccions comercials i en millori l’eficiència. A més, també pretén millorar la informació que reben els consumidors i la traçabilitat, i valorar els productes agroalimentaris de qualitat, amb més seguretat alimentària, més sostenibles i més respectuosos envers el benestar animal.
 
La proposta ha estat impulsada pels departaments d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural i Empresa i Ocupació, i per l’Agència Catalana del Consum i l’Autoritat Catalana de la Competència, seguint els preceptes de la Unió Europea.
 
Els punts del Codi van sorgir dels debats mantinguts i els informes elaborats al si del Grup de Treball de l'Observatori de Preus del Departament d’Agricultura.
 
A més, aquest Codi esdevindrà un fòrum de treball, de debat i de negociació on es podran resoldre problemes i donar suport als diferents agents que participen mitjançant un instrument que ja s’ha previst per a aquests casos, la Comissió Paritària.