INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 15/11/2018  Ruralcat

Avui comença la temporada de recol·lecció de la tòfona

Per recollir la tòfona fresca és indispensable estar en possessió de la llicència de tofonaire que atorga el Departament d’Agricultura i demanar autorització a la persona titular del terreny.

La producció de tòfona silvestre ha patit una davallada important durant les darreres dècades, mentre la demanda n’ha anat en augment

La producció de tòfona silvestre ha patit una davallada important durant les darreres dècades, mentre la demanda n’ha anat en augment

La temporada de recol·lecció de la tòfona negra (Tuber melanosporum) comença avui 15 de novembre i finalitzarà el 15 de març. És indispensable estar en possesió de la llicència de tofonaire i demanar autorització a la persona titular del terreny. 

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació és l’encarregat d’atorgar aquesta llicència que la temporada passada van rebre 394 tofonaires a Catalunya. Enguany, es preveu una temporada més bona que la de l’any passat, ja que les precipitacions han estat molt més abundants i més ben distribuïdes.

Els Agents Rurals i les associacions tofonaires es coordinen per vigilar i controlar les zones tofoneres. Així, en aquest període s’incrementa la supervisió amb operatius especials de vigilància i controls a les zones d’accés per detectar on s’extreuen tòfones verdes de manera furtiva. Precisament, Agents del Pallars Jussà han localitzat aquesta mateixa setmana moviments de terra al municipi de Sarroca de Bellera per intentar extraure tòfona de manera il·legal. La tòfona verda que s’extreu abans de l’inici del període, tot i disposar d’un bon volum i pes, no ha assolit el desenvolupament, olor, color i grau de maduresa òptims que la fan tan valorada internacionalment. De fet, comercialitzar aquestes tòfones, a més de ser il·legal, suposa una estafa gastronòmica. Tant l’extracció com la comercialització fora de temporada suposa una infracció de la Llei 6/1988 forestal de Catalunya qualificada com a greu. Si un establiment o restaurant ofereix tòfona sense acreditar-ne la compra, també pot ser denunciat.

Durant l’any 2007, Agents Rurals van realitzar un total de 247 inspeccions a zones tofoneres i a persones per si disposaven de la documentació reglamentària. A més, disposen des de fa uns anys de càmeres de fotoparany per poder constatar la pràctica furtiva i a la vegada descartar que l’extracció hagi estat produïda de manera natural per un senglar.

Segons la legislació vigent, queda prohibida la recol·lecció, comercialització i industrialització de tòfona verda en qualsevol època. La recerca i recollida s’ha de fer amb gossos degudament ensinistrats i l’extracció amb l’ajut del cercatòfones. A més, els sots produïts s’hauran de reomplir immediatament amb la terra extreta mateixa.

La producció de tòfona silvestre ha patit una davallada important durant les darreres dècades, mentre la demanda n’ha anat en augment, cosa reflectida en l’evolució històrica dels mercats a escala mundial. Per aquest motiu, és molt important respectar totes les condicions i normes que són de compliment obligat i que tenen l’objectiu de salvaguardar les zones tofoneres que formen part del Patrimoni Natural de Catalunya. 

L’any passat, el Departament d’Agricultura va atorgar 394 llicències de tofonaire. Una llicència val 38,20€, i el període de sol·licitud d’expedició és comprès entre l’1 de setembre i el 15 de novembre. A hores d’ara, s’han atorgat 357 llicències per a aquesta temporada (vegeu l’annex amb el llistat territorial).

Catalunya acollirà un congrés internacional sobre tòfona

Vic acollirà del 25 al 27 de gener de 2019 el Congrés Internacional Trufforum, un esdeveniment internacional que posarà en contacte el sector professional de la tòfona per divulgar-ne els valors i la cultura.

El congrés anirà adreçat tant als professionals com a un públic més general. El vessant més especialitzat inclourà xerrades i ponències on s’exposaran iniciatives d’interès compartides amb altres territoris i avenços tècnics en el conreu de la tòfona.

La part més vinculada a la ciutadania serà molt àmplia i hi haurà un conjunt d’activitats populars adreçades a aficionats i gastrònoms relacionades amb el món de la cuina, un mercat de la tòfona i un concurs de gossos tofonaires, entre d’altres.