PREMIS | 22/11/2018  Ruralcat

Els pastissers Jaume Viñallonga i Maurici Cot guanyen el Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador

Un total de 53 persones també han estat guardonades amb el Diploma de Mestre Artesà Alimentari en un acte a l’Auditori de l’ONCE de Barcelona.

Artesans guardonats

Artesans guardonats

Els pastissers Jaume Viñallonga, de Montornès del Vallès, i Maurici Cot, de Llinars del Vallès, han estat guardonats amb el Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador corresponents a les edicions 2017 i 2018, respectivament, que atorga el Departament d’Agricultura

Els premiats van recollir ahir el seu guardó en un acte presidit per la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, a l’Auditori de l’ONCE, de Barcelona. Durant l’acte, també han estat guardonades 53 persones amb el Diploma de Mestre Artesà Alimentari (27 diplomats de l’edició del 2017 i 26 de l’edició d’enguany) en reconeixement a tota un trajectòria professional. En concret, es tracta de 12 carnissers, cansaladers i xarcuters; 19 forners; 17 pastissers, 4 xurrers i 1 formatger.

Jaume Viñallonga entén l’artesania com una oportunitat per diferenciar-se de tots aquells que fan manipulats industrials, que “difícilment podran transmetre tant com ho fan els artesans”. Viñallonga assegura que cadascuna de les seves elaboracions “no és un producte, és una obra que porta el meu ADN, un ADN que transmet la sensibilitat en totes les meves obres”.

Provinent de família de tradició pastissera, de ben petit el seu pare ja el portava a l’obrador i el va ensenyar a fer croissants. Format en pastisseries de renom de Suïssa i París i a l’Escola d’Hostaleria Hofmann de Barcelona, Viñallonga va marxar al Brasil per posar en pràctica tot els coneixements que havia après i viure l’experiència de treballar a l’exterior.

Per la seva banda, Maurici Cot va ser diagnosticat d’intoleràncies severes al gluten i la lactosa. Durant els anys de recuperació, va investigar i desenvolupar noves fórmules per donar un tomb a la pastisseria i adaptar-la al consum de les persones afectades de celiaquia i amb intolerància a la lactosa, cada cop més comunes en la nostra societat. Aquestes innovacions en la creació de pastisseria i postres lliures de gluten i lactosa han tingut una gran acceptació tant per part del client restaurador professional, com per part del client final. Aquest concepte de pastisseria inclusiva, ja va portar Cot a guanyar l’any 2016 el Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària i enguany li ha valgut el premi de Jove Artesà Alimentari Innovador 2018.

La consellera, acompanyada pel director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Carmel Mòdol, ha destacat la importància d’aquests guardons, amb els quals any rere any es fa evident la vitalitat de l’artesania alimentària catalana. “La cultura i el grau de desenvolupament d’un país estan lligats a la creativitat, la imaginació i la capacitat de treballar bé, i d’adaptar-se a les noves demandes i necessitats. A Catalunya, això es manifesta en molts sectors, i l’artesania alimentària n’és un exemple. I demostra que és un àmbit en què no s’esgoten les oportunitats de créixer i innovar”.

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació va crear l’any 2003 el Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador, dotat amb 3.000 euros, per guardonar l’esforç dels joves artesans alimentaris en la recuperació, la innovació, la diversificació i el disseny de productes artesans.

Es consideren mestres artesans alimentaris aquells que compleixen uns determinats mèrits de creativitat i coneixements en el camp de l’artesania alimentària, han exercit com a artesans alimentaris durant un període mínim de quinze anys i disposen del carnet d’artesà alimentari. Aquest reconeixement s’atorga des de l’any 1987 i des d’aleshores s’han lliurat 1.000 diplomes.