El proper 5 de desembre es celebra el Dia Mundial del Sòl
Aquesta efemèride, aprovada per les Nacions Unides el 20 de desembre de 2013, pretén posar en valor el paper dels sòls en el desenvolupament agrícola, els ecosistemes i la seguretat alimentària.
El lema de la campanya d’enguany és 'Sigues la solució a la contaminació del sòl'
El Dia Mundial del Sòl (WSD) es celebra anualment el 5 de desembre amb l’objectiu de destacar la importància d’un sòl sa i advocar per la gestió sostenible dels recursos del sòl.
La Conferència de la FAO va aprovar unànimement el Dia Mundial del Sòl el juny de 2013 i va sol·licitar la seva aprovació oficial a la 68 ª Assemblea General de la ONU. El desembre de 2013, l'Assemblea General de la ONU va respondre designant el 5 de desembre de 2014 com el primer Dia Mundial del Sòl.
La data del 5 de desembre per al WSD va ser triada perquè correspon a l'aniversari oficial d'H.M, el rei tailandès Bhumibol Adulyadej que va autoritzar oficialment l'esdeveniment. L'any 2016 aquest dia va ser oficialment reconegut en memòria i amb respecte per aquest estimat monarca que va morir l'octubre de 2016 després de set dècades com a cap d'Estat.
Tot i que són visibles molts dels canvis que hem fet al nostre planeta, alguns dels impactes són pràcticament invisibles, i la contaminació del sòl n’és un bon exemple. La campanya 'Sigues la solució a la contaminació del sòl' per al Dia Mundial del Sòl 2018 té per objectiu conscienciar i fer una crida cap al lema #StopSoilPollution.
Avui dia, la contaminació del sòl és un perill ocult que s'amaga sota els nostres peus. Un terç dels nostres sòls globals ja estan degradats, i la situació pot empitjorar amb els anys. Amb una població creixent que es preveu que arribi als 9.000 milions de persones l'any 2050, la contaminació del sòl és un problema mundial que degrada les nostres terres, envelleix els aliments que mengem, l'aigua que bevem i l'aire que respirem.
Els sòls tenen un gran potencial per filtrar i amortir els contaminants, degradant i mitigant els efectes negatius dels contaminants, però aquesta capacitat és finita. La majoria dels contaminants procedeixen d'activitats humanes, com les pràctiques agrícoles no sostenibles, les activitats industrials i la mineria, els residus urbans no tractats i altres pràctiques no respectuoses amb el medi ambient.
A l'Agenda per al Desenvolupament Sostenible 2030, els Objectius de Desenvolupament Sostenible 2, 3, 12 i 15 incorporen reptes que recomanen la consideració directa dels recursos del sòl, especialment la contaminació i degradació del sòl en relació amb la seguretat alimentària.
El sòl és un hàbitat complex en creixement que segueix sent productiu només si es té cura i es el nodreix. Combatre i abordar la contaminació del sòl és l'única manera de minimitzar els riscos per a la seguretat alimentària, la salut humana i el medi ambient.