FIRES | 03/12/2018  Ruralcat

Espinelves celebra aquests dies la 38ª Fira de l’Avet

A la fira, que es celebra des de l’1 fins el 9 de desembre en aquesta població de les Guilleries, es poden trobar diverses varietats d’avets de Nadal, a més d’activitats com mercat, espectacles i exposicions.

Els avets que es produeixen al Montseny-Guilleries són 100% ecològics

Els avets que es produeixen al Montseny-Guilleries són 100% ecològics

Ja fa 38 anys que Espinelves celebra la tradicional Fira de l’Avet, una de les fires nadalenques més representatives de Catalunya. Durant aquests dies es poden trobar tot tipus d’espècies d’avets, especialment les varietats més conreades a la zona, que són la Masjoanis i la Picea Excelsa, així com la Nordmanniana.

L’Abies masjoanis va ser descoberta al Montseny-Guilleries a la dècada dels anys 60 per Nicolau i Jesús Masferrer. Es tracta d’una hibridació natural entre les pinyes d’Abies pinsapo amb pol·len d’Abies alba. Constitueix una espècie que hereta les millors qualitats dels seus antecessors. En el seu moment, diversos articles en mitjans especialitzats qualificaven l’espècie, autòctona del Montseny-Guilleries, com “l’arbre de Nadal més bell” o “l’avet més fort d’Europa”. Per la seva part, la Picea excelsa és el prototip de l’arbre de Nadal originari del nord-oest d’Europa, mentre que l’Abies nordmanniana es tracta de l’espècie més comercialitzada de les que es cultiven al Montseny-Guilleries.

A la fira s’han instal·lat enguany prop de 90 parades, de les quals 7 o 8 són d’avets. Durant els dies que duri la fira s’espera vendre uns 4.000 exemplars d’arbres de Nadal i rebre l’assistència de prop de 80.000 visitants

Durant la fira de l'Avet, que s’allargarà fins el 9 de desembre, els visitants també podran comprar tot tipus de productes artesanals al mercat així com gaudir de la mostra d’arts i oficis, de les quatre exposicions temàtiques sobre pintura, escultura, eines antigues i diorames de pessebre i dels espectacles familiars que diàriament hi tenen lloc. 

La Fira de l’Avet de Espinelves va néixer l’any 1981 de la mà d’un grup de joves del poble. Des d’aleshores la fira ha anat creixent any rere any fins a convertir-se en una de les fires de Nadals més importants i concorregudes de Catalunya

La mostra es celebra en una de les zones de producció d’avets més importants per la seva climatologia i ubicació. De fet, el Montseny-Guilleries s’ha consolidat com el primer productor d'avets de Nadal del sud d'Europa. El mercat d’arbres naturals també s’ha recuperat molt en els darrers anys i es calcula que des del 2012 fins ara s’han incrementat les vendes entorn d’un 10% anual. Actualment, la majoria dels avets d'aquesta zona, que són 100% ecològics, es distribueixen al mercat espanyol i aproximadament un 30% es destina a l'exportació, principalment a França, segons dades dels Cultivadors d'Arbres de Nadal Associats de Catalunya (CANAC). 

Per a més informació sobre la fira de l'Avet es pot consultar a la web de l'Ajuntament d'Espinelves o bé descarregar el quadrític informatiu.