PREMIS | 20/12/2018  Ruralcat

Les empreses Verdcamp Fruits i Kensho Sake i el jove empresari agrari Francesc Ribas (Can Puxic), guanyadors del premi PITA 2018

El Parc de les olors de Santa Eulàlia de Ronçana, la Castanya de Viladrau i l'oli Henri Mor han estat els finalistes. La dotació del premi és de 6.000 euros i una nominació de 2.000 euros per a cadascuna de les tres modalitats.

La dotació del premi és de 6.000 euros i una nominació de 2.000 euros

La dotació del premi és de 6.000 euros i una nominació de 2.000 euros

Avui s’ha publicat al DOGC la resolució de concessió de la XVII edició del PITA. Aquest premi vol distingir a les empreses agràries i les agroindústries que hagin incorporat innovacions que representin un nou producte, procés o gestió per a l'empresa, orientades a millorar la competitivitat i la sostenibilitat de les empreses, mitjançant la innovació. 

La dotació del premi és de 6.000 euros i una nominació de 2.000 euros per a cadascuna de les tres modalitats: empresa agrària, agroindústria i jove emprenedor/a.

Les candidatures han estat valorades per un jurat presidit pel director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries i constituït per representants de la Universitat Autònoma de Barcelona, de la Universitat de Lleida, de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP).

Les candidatures premiades en l’edició 2018 dels premis PITA han estat:

a) En la modalitat a l’empresa agrària, per la implantació d’innovacions dins del procés productiu, Verdcamp Fruits SAT, de Cambrils, que ha desenvolupat un model d’associació i sincronització de plantes florals refugi per al control biològic de pugó en síndria.

Sake Kensho

b) En la modalitat a l’agroindústria, per la implantació d’innovacions en els processos de primera transformació i/o conservació de productes d’origen agrari, Kensho Sake, de l’Ampolla, que elabora sake i ferments derivats de l’arròs amb varietats locals.

Tomàquets de Can Puxic

c) En la modalitat al/ a la jove/a emprenedor/a innovador/a, per la implementació d’innovacions en l’empresa agrària o en l’agroindústria i per les característiques pròpies d’un/a emprenedor/a innovador/a, Francesc Ribas, de Can Puxic, ubicat a Premià de Dalt, que produeix tomàquet de qualitat i proximitat tot l’any segons el Model 365, un procés de treball integral que permet allargar el cicle i augmentar la qualitat del cultiu convencional.

Els tres premis estan dotats amb la quantitat de 6.000 euros cadascun.

També s’han nominat les candidatures finalistes en les tres modalitats següents:

a) En la modalitat a l’empresa agrària, per la implantació d’innovacions dins del procés productiu, a Parc de les Olors de Santa Eulàlia de Ronçana, pel seu model de desenvolupament rural basat en la valorització de les plantes aromàtiques i medicinals.

b) En la modalitat a l’agroindústria, per la implantació d’innovacions en els processos de primera transformació i/o conservació de productes d’origen agrari, a Castanya de Viladrau SCP, que comercialitza castanya torrada durant tot l’any.

c) En la modalitat al/a la jove/a emprenedor/a innovador/a, per la implementació d’innovacions en l’empresa agrària o en l’agroindústria i per les característiques pròpies d’un/a emprenedor/a innovador/a, a Henri Philippe Alegria, de HENRI MOR SL, de Juncosa, pel seu model de negoci 4.0 de producció i comercialització d’oli d’oliva verge extra que ofereix  al consumidor local i internacional un producte d’alta qualitat i una experiència de compra innovadora.

Les tres nominacions finalistes estan dotades amb la quantitat de 2.000 euros cadascuna. El proper 31 de gener es celebrarà l'acte de lliurament dels premis, que tindrà lloc a Girona.

Properament es publicarà la convocatòria del premi PITA corresponent a l'any 2019.