Un pas més cap a una vacuna enfront la pesta porcina africana
Investigadors del CReSA han demostrat que és possible protegir als porcs front al virus de la pesta porcina africana. Són les conclusions d'un estudi publicat en la revista "PLoS One". Des de la seva entrada en Geòrgia l'any 2007, el virus s'estén sense massa control per països confrontants
Imatge de l'estudi. Font: CReSA.
La pesta porcina africana (PPA) és una malaltia del porcí altament contagiosa que roman de forma endèmica a l’illa de Sardenya, així com en nombrosos països de l’Àfrica sub-sahariana, causant des de fa dècades verdaders estralls en economies ja de si molt debilitades. La contínua circulació del virus causant d’aquesta malaltia (VPPA) al continent africà va provocar la reentrada del virus a Europa a través de la República de Geòrgia l’any 2007. Des d’aleshores, el virus s’ha estès a països propers, incloent-hi Rússia, on la situació roman sense controlar fins al moment actual.
L’absència d’una vacuna eficaç contra el VPPA dificulta encara més el control de la malaltia. Així doncs, resulta totalment necessari obtenir una vacuna eficaç i segura.
Els últims resultats del grup d’investigació del CReSA demostren clarament la possibilitat de protegir enfront a un desafiament letal amb el VPPA mitjançant la immunització amb 3 dels seus antígens. A més, han confirmat la importància de la resposta cel·lular T-CD8+ (un tipus de limfòcits implicat principalment en el reconeixement i destrucció de les cèl·lules infectades) en la protecció enfront aquest patogen.
El Dr. Fernando Rodríguez, investigador principal d’aquesta línea de treball, explica en què consisteixen els seus resultats: “Partint de treballs previs realitzats en els anys 90, sabíem que el VPPA codifica més de 150 proteïnes diferents, i s’havia demostrat el potencial immunogènic de tres d’elles: la p30, la p54 i l’hemaglutinina. En el nostre estudi hem pogut demostrar que la vacunació amb ADN (en forma de plàsmids que expressen els 3 antígens del virus) permet retardar la mort dels animals i protegir enfront de la mateixa a una proporció d’aquests (33%). Per aconseguir aquest grau de protecció va resultar totalment imprescindible optimitzar la presentació dels antígens vacunals als limfòcits T-CD8+. De fet, la protecció conferida es correlaciona amb la presència de una gran quantitat de cèl·lules T-CD8+ en la sang dels animals supervivents, sense que els anticossos semblin haver jugat un paper en aquesta".
Actualment, aquest grup d’investigació es troba en procés de caracteritzar nous antígens virals (d’entre els més de 150 restants) amb capacitat per a induir respostes T-CD8 protectores: “L’objectiu final del nostre treball és optimitzar una formulació vacunal capaç de protegir a una població porcina tan heterogènia com l’existent a les nostres granges. No serà fàcil, però creiem que és que es factible”, afirma el Dr. Rodríguez.
Els resultats d’aquest estudi han estat publicats recentment a: Argilaguet JM, Pérez-Martín E, Nofrarías M, Gallardo C, Accensi F, Lacasta A, Mora M, Ballester M, Galindo-Cardiel I, López-Soria S, Escribano JM, Reche PA, Rodríguez F. "DNA Vaccination Partially Protects against African Swine Fever Virus Lethal Challenge in the Absence of Antibodies". PLoS One. 2012;7(9):e40942. doi: 10.1371/journal.pone.0040942.