INVESTIGACIÓ RAÏM | 26/03/2010  ARS

L'ARS dóna un pas endavant en la investigació genètica del raïm

Un grup d'investigadors del Servei d'Investigació Agrícola (ARS) del Departament d'Agricultura dels EEUU ha desenvolupat un mètode relativament ràpid i econòmic d'identificar els marcadors genètics en raïms, que es poden relacionar amb característiques específiques com la qualitat de la fruita, la capacitat de les plantes d'adaptar-se al medi ambient, i la capacitat de resistir malalties i plagues.

raïm cont

 

Aquesta troballa representa un pas endavant cap als raïms millorats, ja que la criança tradicional de la vinya és molt costosa i requereix molt de temps. Es tracta d’una planta perenne que necessita tres anys per desenvolupar-se, des de la llavor al fruit.
Segons la descoberta de la biòloga computacional Doreen Ware, els genetistes Edward Buckler i Charles Simon, i el cap de la investigació Gan-Yuan Zhong no només es podria accelerar el procés amb una tècnica que identifica els marcadors genètics en el genoma del raïm, també en d’altres cultius utilitzant enfocaments moderns de seqüenciació.
Els investigadors han utilitzat la tecnologia per a seqüenciar porcions representatives dels genomes de 10 varietats conreades de raïm, sis varietats silvestres i el clon de Pinot Noir, originàriament seqüenciat per científics l’any 2007. Ells van desenvolupar filtres que van ajudar els investigadors a rectificar errors comuns en seqüenciació, i van descobrir milers de polimorfismes de nucleòtid únic d'alta qualitat, aquests són marcadors genètics que poden servir com a indicadors de la relació entre plantes diferents.
Posteriorment, els investigadors van usar 9.000 dels polimorfismes de nucleòtid únic en una prova feta per examinar els patrons de l'ADN en punts específics al llarg del genoma de cada varietat de raïm. Van descobrir que contenien una quantitat suficient de dades per identificar les relacions i els orígens geogràfics de les varietats. Els resultats d'aquesta investigació van ser publicats a la revista "PLoS One".
Ara s'espera l'arribada d'una tecnologia millorada que faciliti la seqüenciació de genomes sencers d'un gran nombre de varietats de raïm. Però, mentrestant, aquest treball ajudarà als investigadors a identificar porcions del genoma del raïm que contenen gens que proveeixen característiques desitjables, oferint així més informació per als criadors que desenvolupen noves varietats de raïm. Aquesta tècnica també podria facilitar la identificació dels orígens d'altres tipus de plantes, la caracterització de les relacions entre plantes en altres col·leccions, i l'acceleració d'intents de seqüenciar el genoma de diverses espècies de plantes.