AJUTS | 17/01/2019  Ruralcat

Agricultura abona prop d'1,2 milions d’euros per la lluita contra el cargol poma i millora de la biodiversitat al Delta de l'Ebre

L’ajut s’emmarca dins l’operació sobre Conservació de la biodiversitat i lluita contra espècies invasores contemplada en el Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya.

El conveni contempla actuacions de prevenció i protecció de la biodiversitat

El conveni contempla actuacions de prevenció i protecció de la biodiversitat

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) va iniciar el passat divendres el pagament de l’ajut concedit l’any passat per a l’execució d’un projecte mediambiental de lluita contra el cargol poma i millora de la biodiversitat al Delta de l’Ebre, en el marc de l’operació sobre Conservació de la biodiversitat i lluita contra espècies invasores contemplada en el Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya. Es tracta del tercer pagament realitzat en un període de cinc anys (2015 a 2020), dins del qual, cada any s’ha d’anar executant actuacions lligades a memòries i convenis anuals emmarcats dins d’aquest projecte quinquennal.

La concessió d’aquest ajut es va formalitzar mitjançant la signatura del tercer conveni entre el grup beneficiari i el DARP, el 6 d’agost de 2018, i l’encàrrec de gestió amb Forestal Catalana. El conveni contemplava l’execució de diverses actuacions, dutes a terme des del 16 d’octubre de 2017 fins al 15 d’octubre de 2018, de control i eradicació com l’aplicació de saponines, els tractaments amb aigua de mar, neteja de maquinària, l’eliminació d’adults i postes de cargol poma, i recerca aplicada. Així mateix, també es contemplaven actuacions de prevenció i protecció de la biodiversitat, com l’alimentació d’aigua dolça al canal vell del Penal, prospecció de nàiades i establiment d’un programa de manteniment d’espècies protegides, entre moltes altres.

L’import total a pagar en el marc d’aquest conveni és d’1.195.124,82 euros cofinançats entre el DARP i el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), dels quals 463.720,16 euros s’han destinat al pagament de l’encàrrec de gestió realitzat a Forestal Catalana SA per a l’execució d’una part de les actuacions, i els 731.404,66 euros restants s’han distribuït entre els diferents membres del grup que executaven actuacions: la Comunitat de Regants Sindicat Agrícola de l’Ebre, la Comunitat General de Regants del Canal de la Dreta de l’Ebre, la Societat Espanyola d’Ornitologia (SEO Birdlife), l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), i l’Agrupació de Defensa Vegetal (ADV) de l'arròs i altres cultius al Delta de l'Ebre.

Enguany, ja s’està treballant per a la formalització del quart conveni entre el DARP i el grup, que en aquesta ocasió serà un conveni bianual que cobrirà les anualitats 2019 i 2020 que ha de permetre continuar lluitant contra aquesta plaga i contribuir a la millora de la biodiversitat del Delta de l’Ebre.

 

Informació relacionada