ESCOLES AGRÀRIES | 25/01/2019  Ruralcat

El DARP destina més de mig milió d’euros a sis nous equipaments per a les escoles agràries

Enguany les escoles agràries del DARP comptem amb nous equipaments, que milloren els seus serveis formatius, gràcies a una inversió total superior als 500.000 euros. Els nous equipaments són: una aula-taller a l’EA d’Amposta, un obrador a l’EA de l’Empordà, una bassa de reg a l’EA de Manresa, una meleria a l’EAF de Santa Coloma de Farnés, una pista eqüestre a l’EA del Pirineu i un edifici de dues aules a l’EA de Vallfogona de Balaguer.

Enguany, l’EA de Vallfogona de Balaguer disposa d’un nou edifici de 215m2, annex a l’antic per un porxo

Enguany, l’EA de Vallfogona de Balaguer disposa d’un nou edifici de 215m2, annex a l’antic per un porxo

Els equipaments que s'han executat són els següents: 

Dues aules més a l’EA de Vallfogona de Balaguer 

Enguany, l’escola disposa d’un nou edifici de 215m2, annex a l’antic per un porxo, on s’han construït dues aules, dos despatxos i dos banys. Les aules compten amb moderns sistemes de llum i so, parets i sostre de fusta, ordinadors i tot allò necessari per dur a terme classes per a una trentena de persones a cadascuna. A més, estan connectades per una paret mòbil que permet la seva transformació en una sala polivalent per a jornades i esdeveniments, que fins ara l’escola no tenia. Aquestes instal·lacions s’han estrenat al mes de gener amb classes del CFGS Tècnic/a superior en ramaderia i assistència en sanitat animal.

Les noves aules a l’EA de Vallfogona compten amb moderns equipaments de llum i so i parets i sostre de fusta

Nova pista eqüestre a l’EA del Pirineu 

La construcció d’aquesta pista ha estat imprescindible perquè l’escola pugui desenvolupar correctament el CFGM Tècnic en activitats eqüestres que ha iniciat aquest curs, i facilita els serveis que ofereix a altres centres i professionals del sector. La nova pista, d’uns 1000 m2, garanteix les condicions necessàries de seguretat durant la realització de les pràctiques d’equitació, doma de poltres i maneig d’èquids. D’aquesta manera es minimitzen els riscos tant per als alumnes i docents, com per als animals.

La nova pista garanteix les condicions necessàries de seguretat durant la realització de diferents pràctiques

La meleria de l’EAF de Santa Coloma de Farnés 

Després de dos anys de treball l’escola va inaugurar el passat estiu una meleria, ubicada en un edifici annex dins la finca forestal. La meleria serveix com a espai per l’extracció i processat de la mel, complint amb tots els requisits sanitaris. Aquest nou espai funciona com a obrador però també com a aula i disposa de tot l’equipament necessari, com una taula de desopercular, una centrifugadora i un contenidor per a la maduració de la mel. A més, en un futur es vol afegir un laboratori d’anàlisi de mels.

La meleria reforçarà l’EAF com a centre de referència en formació apícola

Nova bassa de reg a l’EA de Manresa 

La finca de Can Poc Oli ja disposava d’una bassa de reg de regulació però, en ser insuficient per a les actuals necessitats de la finca, es va decidir construir-ne una de nova. Es tracta d’una bassa amb una capacitat de 150 m3, que s’abasteix simultàniament tant de les aigües pluvials recollides a la finca com de la riera de Rajadell, mitjançant la captació i el bombament corresponent. La nova bassa es situa al costat de la barraca de pedra seca que allotja el capçal de reg i s’ha dissenyat perquè sigui una zona humida amb una alta biodiversitat. Per això té un perímetre d’aigües somes on s’implantarà vegetació per tal d’atraure fauna útil. Les característiques d’aquest entorn també el faran atractiu com a zona de lleure.

La nova bassa es situa al costat de la barraca de pedra seca que allotja el capçal de reg

L’obrador a l’EA de l’Empordà 

L’Escola ja disposa d’un nou espai específic per a la formació en l’elaboració de productes alimentaris, adreçat tant als alumnes del CFGS de Processos i Qualitat en Indústries Alimentàries, com a petits elaboradors o productors primaris que vulguin iniciar la transformació dels seus productes o desenvolupar-ne de nous. L’obrador té un total de 150 m2 i està dividit en dues zones. La zona freda disposa de la maquinària necessària per elaborar productes carnis crus i curats. La zona calenta està equipada per a l’elaboració de productes alimentaris, amb fogons, forn de vapor, autoclau, abatedor de temperatura, rentaplats, zones de neteja d’aliments i d’equips, càmera de fred, zones de treball, etc. Allà els alumnes poden elaborar tot tipus de productes tractats tèrmicament, ja siguin pasteuritzats, cuinats o esterilitzats.

L’obrador té un total de 150 m2 i està dividit en dues zones, la freda i la calenta

L’aula-taller de l’EA d’Amposta 

L’antiga aula-taller de l’Escola estava malmesa estructuralment i es va fer necessari habilitar i reformar una altra aula per poder allotjar tot l’equipament existent, com armaris, taules o eines. Aquest nou espai, fonamental per a les pràctiques dels alumnes, té una superfície de 75 m2, cinc finestres exteriors grans, una entrada directa des de l’exterior i també sortida d’emergència. L’espai ja està en funcionament i es farà servir tant per a la formació reglada com la continua.

El mobiliari i les eines de la nova aula-taller de l’EA d’Amposta són els que hi havia al centre