OdR | 16/11/2016  OdR

El Dia del reg a Cubells es centra en la doble collita de favò, colza i blat

Els ponents de la jornada van explicar la gestió de l'explotació extensiva de regadiu sota la consideració de la doble collita, que consisteix en la sembra de cultius d'hivern que admetin una sembra tardana i una recol·leció primerenca per poder encabir el panís o el gira-sol com a cultiu d'estiu.

El cultiu del favó, de la colza de sembra tardana i del blat van ser els protagonistes d’una jornada tècnica de reg que va tenir lloc el 17 de maig passat a Cubells.

Els ponents de la jornada van explicar la gestió de l’explotació extensiva de regadiu sota la consideració de la doble collita, que consisteix en la sembra de cultius d’hivern que admetin una sembra tardana i una recol·leció primerenca per poder encabir el panís o el gira-sol com a cultiu d’estiu.

El favó es presenta com una alternativa que pot arribar a produir fins a 4.500 kg/ha i que admet els requisits de la doble collita, i té una resistència alta a les gelades. Durant tot el seu cicle cal estar pendent dels aspectes sanitaris, i a banda del control de males herbes cal estar molt atents a les malalties fúngiques.

La colza de sembra tardana presenta una tija no tan gruixuda ni ramificada, cosa que en facilita l'assecatge i la recol·lecció; així s’avança el cicle i la possibiitat d’instaurar la segona collita.

Respecte al blat, cultiu ja molt conegut a la zona, cal anar cap a la màxima producció, realitzar una bona fertilització, escollir una llavor de qualitat i mantenir la sanitat del cultiu per aconseguir el marge suficient que faci viable la producció en doble collita.

També es van comentar els cultius d’estiu de gira-sol i panís. El panís en doble collita ha de ser un cicle curt 300 o 400.

La jornada, organitzada per l’Oficina del Regant (OdR) i ASG, va comptar amb més de 30 assistents interessats en les possibilitats i la rendibilitat del doble cultiu com a sistema d’optimització de l’explotació i del reg a les noves zones de regadiu.
 

Informació relacionada