MEDI NATURAL | 20/02/2013  DAAM

Campanya d'inspecció dels rapinyaires destinats a la falconeria

El Departament d'Agricultura, a través del cos d'Agents Rurals i del Servei de Biodiversitat i Protecció del Animals, ha iniciat aquest mes de febrer una campanya de control i inspecció dels ocells rapinyaires destinats a la pràctica de la falconeria

Fotografia d'un control de falconeria. Font: DAAM

Fotografia d'un control de falconeria. Font: DAAM

La falconeria consisteix en la cria i l’ensinistrament d’ocells rapinyaires amb la finalitat de caçar. Els orígens d’aquesta pràctica són molt antics; es creu que es va originar a l’Àsia i va tenir durant l’edat mitjana el moment més àlgid. La importància d’aquesta activitat va comportar que, a petició de diversos països, l’any 2010 la UNESCO declarés la falconeria Patrimoni Viu de la Humanitat.
 
A Catalunya, la falconeria es practica amb ocells rapinyaires criats en captivitat, cosa que en teoria no suposa cap perill per a les aus salvatges. No obstant això, les investigacions dutes a terme per membres del cos d’Agents Rurals recullen indicis d’espoli d’aus salvatges autòctones, com ara el falcó pelegrí (Falco peregrinus) o l’astor (Accipiter gentilis). Aquests rapinyaires, tots protegits, es capturen directament del medi natural a diferents localitats i zones de Catalunya, i es poden legalitzar si es compren, reutilitzen o falsifiquen anelles. Precisament per evitar pràctiques il·legals, el Departament d’Agricultura ha incrementat el control sobre aquesta activitat.
 
Efectius del cos d’Agents Rurals realitzen les inspeccions en diversos àmbits: el control dels llocs i les zones de nidificació d’ocells rapinyaires al medi natural, la inspecció d’ocells i documentació dels tenidors d’ocells rapinyaires, i el control de l’activitat de cria en captivitat i anellament d’ocells rapinyaires autòctons.
 
Per poder tenir ocells rapinyaires, tant exemplars autòctons com al·lòctons o híbrids, cal disposar d’una autorització especial que atorga el Departament d’Agricultura. Aquesta autorització es fa efectiva mitjançant l’alta de l’ocell al Registre Oficial d'Ocells Rapinyaires Destinats a la Pràctica de la Falconeria, i l’atorgament al tenidor d’un permís de tinença per a cada ocell. Tots els ocells registrats han d’estar identificats amb un marcatge inviolable (anella tancada metàl·lica i/o microxip).
 
Quan la tinença s'emmarca en una activitat d’educació ambiental o de conservació, cal sol·licitar, a més, una altra autorització diferent de l’esmentada. Així mateix, el fet de posseir un permís de tinença no autoritza la cria en captivitat d’exemplars destinats a la pràctica de la falconeria, l’exhibició pública d'ocells de falconeria autòctons, l’ús de falcons en fires de caça ni l’ús de la falconeria per al control d’avifauna, activitats per a les quals també cal sol·licitar les autoritzacions corresponents.