GRUPS OPERATIUS | 18/02/2019  Ruralcat

L’empresa Micologia Forestal & Aplicada (Micofora) millora la productivitat de plantacions joves de tòfona negra mitjançant el maneig microbiòlic

Aquest projecte, finançat a través de l’operació 16.01.01 de cooperació per a la innovació del PDR de Catalunya 2014-2020, ha estat liderat i coordinat per l’empresa Micofora (Micologia Forestal & Aplicada, SL), amb la participació de les empreses Bioera i Tofonejant, el productor forestal Santiago Rosàs i l’IRTA.

L'objectiu ha estat incrementar la producció de tòfona negra en plantacions establertes a Catalunya mitjançant l’aplicació de soques de rizobactèries seleccionades i de substàncies orgàniques

L'objectiu ha estat incrementar la producció de tòfona negra en plantacions establertes a Catalunya mitjançant l’aplicació de soques de rizobactèries seleccionades i de substàncies orgàniques

La producció de tòfona negra és un cultiu en expansió a Catalunya i, possiblement, un dels que presenten més potencial econòmic, sobretot en zones desafavorides per a l’agricultura. El seu cultiu es desenvolupa sovint sobre sòls pobres, amb baixos rendiments de producció i on els arbres presenten deficiències nutricionals i greus problemes fitosanitaris. Un altre dels principals problemes a solucionar en la tubericultura és la irregularitat de la collita, possiblement deguda a les condicions subòptimes de producció, tant en la fase de viver com en el camp. 

El projecte “Millora de la productivitat i sostenibilitat de plantacions de tòfona negra mitjançant el maneig microbiòlic de la rizosfera” partia del plantejament inicial que el maneig integrat de la rizosfera pot contribuir a la millora general del vigor de les plantes i la seva tolerància a factors biòtics sense necessitat d’aplicació de productes fitosanitaris. En aquest projecte s’ha volgut, per tant, valorar la capacitat de diferents substàncies orgàniques i rizobactèries per tal de millorar les condicions biòtiques i abiòtiques de la rizosfera, atenent a la presència i disponibilitat de nutrients, al desenvolupament de la fase vegetativa del miceli de la tòfona, la vigorositat de l’arbre i el control de patògens. 

El seguiment de la resposta del fong es va realitzar en col·laboració amb l’IRTA, utilitzant la tecnologia i els resultats del projecte pilot innovador finançat pel Departament d´Agricultura l’any 2013. Aquestes tècniques es basen en la PCR quantitativa i permeten determinar la biomassa de miceli d’una espècie fúngica, en aquest cas Tuber melanosporum. D’altra banda, el seguiment de la vigorositat dels arbre es va realitzar mitjançant anàlisis foliars de nutrients. 

L’objectiu general del projecte ha estat incrementar la producció de tòfona negra en plantacions establertes a Catalunya mitjançant l’aplicació de soques de rizobactèries seleccionades i de substàncies orgàniques que actuen com a activadors de la germinació de les espores de tòfona i potenciadors del desenvolupament del miceli. 

En la primera fase del projecte es va avaluar l’efecte dels diferents components per separat sobre la qualitat de la planta produïda en viver i camp. En la segona fase, es va avaluar l´efecte sobre el miceli del fong de tractaments combinats així com la producció de carpòfors en plantacions de camp i l’estat nutricional de les plantes tractades. En una tercera fase, es preveia formular un producte comercial en funció dels resultats obtinguts.

Com a conclusions, l’aplicació dels diferents tractaments de rizobactèris, compostos orgànics i diferents combinacions dels mateixos, en el primer i segon any d’experimentació, no van presentar efectes significatius sobre la concentració de miceli de Tuber melanosporum en el substrat de les plantes produïdes en viver. Però, en el cas de la parcel.la de Batea, establerta recentment i en què les plantes tractades comptaven amb una edat de tres anys, els efectes de la incorporació de rizobacteris com Bacillus liqueniformis o Pseudomonas fluorescens, així com la incorporació de compostos orgànics de diferent orígens, sí va tenir un efecte estimulant en el desenvolupament del miceli de Tuber melanosporum.  

Per tant, es va concloure que, en plantes joves en fase d’establiment l’aplicació d’aquests productes, confereix un efecte positiu en el desenvolupament del miceli de la tòfona. L’aplicació d’aquests components assajats no seria, però, necessari en la fase de producció de planta micorrizada en viver o en plantacions ja adultes en fase de producció. En tot cas, es determina que caldria assajar noves combinacions, a diferents dosis, per tal que s’obtinguin efectes positius significatius.

Així mateix, els resultats obtinguts de l’estudi també han permès concloure que les combinacions de rizobacteris i compostos orgànic assajades no presentaven l’efecte estimulant esperat sobre el desenvolupament del miceli de tòfona. Per un altre costat, combinacions de tractaments, especialment les que contenien compostos orgànics, sí van tenir un efecte positiu sobre les poblacions bacterianes dels sòls d’ambdues plantacions, i també les fúngiques, com en el cas de la plantació de Granollers, constituïda per plantes adultes en producció. Això podria assenyalar que en cada estadi de desenvolupament dels arbres són millors uns tractament determinats.

Per últim, quant a la millora de la captació i acumulació de nutrients en les plantes, en tots els casos els efectes detectats han resultat poc consistents i no han permès detectar un tractament que resulti significativament eficient per tal de millorar el contingut de nutrients en les plantes.

Aquest projecte s’emmarca en l’operació 16.01.01 de cooperació per a la innovació del PDR de Catalunya 2014-2020 amb un pressupost de 84.675,00€ que ha estat finançat a través de la Unió Europea, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i fons propis.

Un Grup Operatiu és un partenariat en què els seus membres comparteixen interessos comuns entorn a un projecte d’innovació específic i de caràcter pràctic vinculat al sector agroalimentari. Els Grups Operatius poden rebre finançament de la Unió Europea a través del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) per a la constitució i redacció del projecte comú o bé per a l’execució d’un projecte pilot innovador.