Els ametllers i arbres de fruita de pinyol són els més perjudicats per les gelades
Les temperatures per sota dels zero graus en moltes zones de l'interior han afectat les varietats de floració més primerenca d'ametller, presseguer, nectariner, albercoquer i prunera. Els danys principals es situen a les comarques del Segrià, Garrigues, Ribera d'Ebre i la Terra Alta
La darrera setmana les temperatures han baixat per sota dels zero graus a nombroses zones de l’interior de Catalunya. Arribant en alguns indrets per sota dels -4 o -5ºC al Pla de Lleida, però també per sota dels zero graus en moltes zones agrícoles de l’interior de Catalunya.
Malgrat les baixes temperatures, només s’han produït danys en aquells cultius que, pel seu estadi de floració i desenvolupament, eren més sensibles al fred en aquell moment. Per a altres cultius com ara la vinya, l’olivera, els cereals o els fruiters que encara no havien iniciat la floració, les gelades d’aquests dies no han causat danys o, fins i tot, han pogut tenir un efecte positiu en el cultiu.
Igualment, si bé en aquests moments el Departament ja ha efectuat una primera valoració dels danys sobre la floració dels cultius afectats, bàsicament ametller i presseguer, l’efecte sobre la producció final dependrà de les condicions climàtiques (excés o falta de pluges, pedregades, ventades, etc.) de les properes setmanes.
Els cultius més afectats han estat les varietats de floració més primerenca d’ametller, presseguer, nectariner, albercoquer i prunera. Tot i que hi ha altres zones afectades amb menor superfície i intensitat, els danys principals es situen a les comarques del Segrià, Garrigues, Ribera d’Ebre i la Terra Alta.
Pel que fa a l’ametller, s’ha vist principalment afectada la floració de les varietats més primerenques (Llarguet, Marcona, Carrisset...), i quant a les més tardanes els danys han estat molt inferiors. Globalment, a les comarques del Segrià, Garrigues, Ribera d’Ebre i Terra Alta es pot considerar una disminució de la collita potencial de l’ordre d’un 30%, i una superfície afectada d’al voltant de les 7.000 hectàrees. En algunes finques d’aquestes comarques s’ha pogut perdre la totalitat de la collita. En altres comarques, on la floració anava més retardada o les gelades han estat més localitzades, l’afectació ha estat menor.
Pel que fa a presseguer i nectariner, s’han vist afectades les varietats de floració molt primerenca dels municipis del Baix Segre i de la Ribera d’Ebre, principalment, que es trobaven en plena floració o caiguda de pètals. En aquestes finques els danys poden arribar al 80 o 90% de la producció. Per a la resta de varietats de préssec i nectarina, de floració molt tardana, els danys són molt menors o inexistents, en funció del seu estat en el moment de la gelada. La superfície més afectada està al voltant de les 400 hectàrees (el que representa menys d’un 5% de la superfície de presseguer i nectarina d’aquestes comarques), tot i que pot haver-hi afectació menor en unes 1000 hectàrees més.
En les varietats més avançades d’albercoquer i prunera del Baix Segre i la Ribera d’Ebre els danys són molt importants i en algunes finques podran arribar al 80 o 90%. En la resta de zones, i amb varietats més tardanes, els danys són menors. La superfície afectada d’aquestes comarques se situa al voltant de les 400 hectàrees.
En cirerer, tot i que la majoria de varietats es troben en borró tancat, les baixes temperatures d’aquests dies podrien haver provocat danys en la producció potencial, però no es podran quantificar fins als propers dies. Tanmateix, s’espera que aquests danys siguin mínims.
En conjunt, tot i que l’efecte d’aquest episodi de gelades per determinades zones i alguns conreus concrets ha estat significatiu, l’efecte sobre la producció global de fruita de pinyol a Catalunya es preveu que sigui petit.