SECTOR FRUCTÍCOLA | 11/03/2013  RuralCat

Fruit.net obre oficina virtual a RuralCat

Ja pots consultar on-line tota la informació relacionada amb l'optimització de l'ús de fitosanitaris i la minimització de residus en la producció de fruita del programa Fruit.Net. Aquesta és la tercera Oficina Virtual a RuralCat, que ja compta amb les del Regant i de Suport a la Indústria agroalimentària

Logotip de Fruit.Net

Els darrers estudis i recerques en sanitat vegetal per als cultius de la poma, pera, préssec i cítrics, l’estat de les estratègies que s’apliquen en finques comercials, documentació de jornades, ponències, articles, dossiers tècnics, pòsters i notes de premsa, agenda amb la programació d’activitats i informació sobre promotors, tècnics i centres col·laboradors... Tot això i més ho pots trobar a l’Oficina Virtual de Fruit.Net, accessible a través de la home de Rurlcat.net.

 

Què és Fruit.net?

Fruit.Net és una innovadora filosofia de treball i un programa promogut pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), juntament t amb l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i Afrucat. Neix per sumar esforços i fer més competitius els productes fructícoles catalans, en un moment en que el mercat i la legislació són cada cop més exigents en relació a l’ús sostenible dels productes fitosanitaris i a la presència de residus a la fruita. 
 
El Programa avarca els cultius de la poma, pera, préssec i cítrics, i s’organitza mitjançant un Comitè Directiu i un Comitè Tècnic per a cada cultiu, amb la participació de tècnics i investigadors del DAAM, l’IRTA, universitats i professionals del sector productiu.  
 
A Fruit.net col·laboren i participen empreses i organitzacions com: Applus, Syngenta, Kenogard, OpenNatur, ADV del Fluvià, Blau Fruit, Costa Brava, Fructícola Empordà, Fruites Caberol, Girona Fruits, Grup Català, Grup Actel, Molnar Fruits, Foment Agrícola Les Planes, Bordeta Fruits, Cooperativa de Soses, Espax, Fruits de Ponent, Trecoop Fruites, Viyefruit, SCCL del camp Sant Gaietà d'Aitona, Agrofruit-Ebrefruit, Benifallet Fruits, Cugat, Illa de Gràcia, Cítrics Terres de l'Ebre, Exportadora d'Agris d'Alcanar, Mercocamara, Soldebre o Viveros Alcanar.
 

Com i què puc consultar a l’Oficina Virtual de Fruit.Net?

  • Els estudis realitzats dins del pla de recerca conjunt del Programa Fruit.Net per donar resposta a la mancança de tècniques de control de les plagues, malalties i fisiopaties prioritàries per al sector productor. Un cercador t’ajudarà a fer la teva selecció segons el tipus de cultiu o les possibles afeccions de la planta.  
  • Informació sobre les estratègies de control dissenyades pels Comitès Tècnics de cada cultiu i, a més, els contactes dels responsables així com informació de les empreses o finques comercials on s’apliquen per a la seva validació.
  • Informació i documentació de transferència: jornades, ponències, articles, dossiers tècnics, pòsters i notes de premsa realitzades dins del Programa Fruit.Net.
També trobaràs una bústia de correu electrònic per poder adreçar-nos les teves consultes.
 

Catalunya, referent estatal i europeu en sanitat vegetal

La presentació de l’Oficina Virtual Fruit.Net ha tingut lloc a la Jornada d’estudis Fruit.Net, presidida pel conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat dels directors generals d’Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins, i d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, així com del director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Jaume Fabà. 
 
Josep Maria Pelegrí ha manifestat la satisfacció del Departament pels resultats del programa, fruit de dos anys de col·laboracions, i dels 16 estudis que es presentaran, realitzats pels investigadors de l’IRTA i de les universitats, les ADV’s, tècnics del DAAM i d’empreses del sector. “Programes com Fruit.Net ens permeten anar una passa per endavant dels nostres competidors directes, permet que els productors tinguin ràpidament a la seva disposició eines per a complir la normativa vigent i alternatives a la manca de productes fitosanitaris autoritzats, i facilita la venda de la producció als mercats més exigents; en definitiva, ens permet ser més competitius. Aquest programa es troba en perfecta harmonia amb les noves exigències europees d’aconseguir un ús sostenible dels productes fitosanitaris, i evitar riscs per a les persones i el medi ambient. La Directiva europea preveu que les explotacions apliquin, a partir de l’1 de gener de l’any vinent, la Gestió Integrada de Plagues i disposin d’assessorament tècnic. A Catalunya ja fa temps que estem creant els mecanismes per a adaptar-nos-hi, per exemple a través de la participació de tot el sector en la mesa intersectorial; i el programa Fruit.Net va en la mateixa direcció”, ha afegit Pelegrí.
 
El cap del Departament també ha destacat l’espai Fruit.Net que s’ha creat al portal Ruralcat, una eina també inclosa en el pla de transferència del Programa Fruit.Net que ha d’incentivar i dinamitzar la transferència dels resultats obtinguts.