AGRICULTURA DE PRECISIÓ | 08/03/2019  Ruralcat

El 9% de les empreses catalanes de drons estan dedicades a l’agricultura

Segons un estudi que ha fet ACCIÓ, s’han identificat 67 empreses dedicades als drons, majoritàriament pimes de menys de 10 anys de vida. L’agricultura, i concretament la fumigació i l’agricultura de precisió, és un dels àmbits d’aplicació que tindrà major rellevància a curt termini.

La fumigació i l’agricultura de precisió tindran una major rellevància a curt termini

La fumigació i l’agricultura de precisió tindran una major rellevància a curt termini

Un 9% de les 67 empreses que treballen amb drons a Catalunya es dediquen en l’àmbit de l’agricultura. Són un total de sis empreses, entre les que hi figura Hemav, Cat UAV o Aerial Insights

Així es desprèn de l’informe Els drons a Catalunya, un estudi elaborat per ACCIÓ-l’agència per a la competitivitat de l’empresa, depenent del Departament d’Empresa i Coneixement- que determina que es tracta d’un sector en desenvolupament, ja que està majoritàriament format per pimes de menys de 10 anys (81%). La majoria de les empreses de drons estan especialitzades en el sector audiovisual (44%), seguit de la inspecció (18%), la formació i agricultura (9%), l’anàlisi geogràfica (7%), les emergències (6%), l’oci (4%) i la seguretat (1,5%).

A més, les empreses catalanes d’aquest sector tenen presència a tota la cadena de valor. Principalment són operadors de drons (66%), és a dir, ofereixen serveis basats en l’ús d’aquests instruments a altres empreses. D’altra banda, el 10% són fabricants de drons, el 9% ofereix serveis tècnics i formatius en aquest camp, el 7% està especialitzat en el tractament de dades capturades per drons i el 7% restant és un integrador. 

Així mateix, l’estudi subratlla que es tracta d’una tecnologia transversal aplicable en molts sectors, compatible amb d’altres tecnologies (com la intel·ligència artificial, la robòtica, la realitat augmentada o la ciberseguretat) i d’elevat impacte en la innovació.

La capacitat dels drons de captar una gran quantitat d’informació de forma precisa i actualitzada en temps real els permetran jugar un paper clau en el big data i altre àmbits vinculats a l’anàlisi geogràfica aplicada a sectors a l’agricultura o la construcció. De fet, l’agricultura, i concretament la fumigació i l’agricultura de precisió, és un dels àmbits d’aplicació de l’ús de drons que tindrà major rellevància a curt termini. Per volum d’unitats, es preveu que els sectors en què es facin servir més els drons siguin l’agricultura, la seguretat i salvament, l’e-commerce i la paqueteria.

Entre les empreses catalanes de drons que treballen dins el sector agrícola hi ha Hemav, que facilita que ofereix una eina de recomanacions agronòmiques per optimitzar la producció del cultiu a la qualitat desitjada, o Aerial Insights, que basa el seu àmbit de treball en la topografia, l’ortofotografia i la cartografia aèria, i fa servir drons per obtenir imatges i processar-les després amb el seu software. En l’agricultura, ofereix serveis de monitoratge de l’estat dels cultius, per saber quan s’han de regar, si hi ha plagues, quin tipus de conreu s’hi pot cultivar, etc. 

A Europa, s’espera un fort creixement del sector, fet que posicionarà la regió com a tercera en rellevància en l’àmbit mundial, per darrera dels EUA i de la Xina. Segons dades prospectives pel 2035, la xifra de drons per a ús professional a Europa haurà augmentat fins a les 400.000 unitats, i generarà a l’entorn de 90.000 llocs de treball entre directes i indirectes. 

Cal esmentar que l’espai d’Agricultura de precisió de RuralCat es posa a l’abast dels professionals del sector agrari i forestal un millor coneixement de la seva explotació, basat en la mesura de multitud de variables o en l’observació dels elements, utilitzant les noves tecnologies i els sistemes d’informació, tant geogràfica com de navegació aèria. Aquestes eines permeten conèixer, amb molta fiabilitat i precisió, tot allò que passa per tal de prendre una determinada decisió. En aquest apartat es pot accedir a totes les eines cartogràfiques, visors, eines de posicionament i l’accés a les imatges del satèl·lit Sentinel-2A, així com a enllaços a les principals empreses, clústers i institucions relacionades amb aquesta tecnologia innovadora.