El sector ecològic català manté una tendència a l’alça i supera les 200.000 hectàrees
Entre els anys 1995 i 2018, la superfície certificada en producció ecològica s’ha multiplicat per 42 i ha passat de les 5.000 a les 210.000 hectàrees, segons dades del CCPAE.
La superfície dedicada als fruiters ha crescut enguany un 28,84%
La superfície de producció ecològica a Catalunya s’ha multiplicat per 42 en els darrers 23 anys i ha passat de les 5.000 a les 210.000 hectàrees, mentre que el nombre d’operadors de productes ecològics ha crescut de 236 a 3.859 en el mateix període, segons dades del Consell Català de la Producció Ecològica (CCPAE).
Les dades i els resultats del CCPAE corresponents a l’any 2018 també confirmen aquesta tendència positiva, amb un creixement d’un 20% de les facturacions de productes agraris ecològics l’any 2017 respecte de l’any anterior, que arriben als 584 milions d’euros.
Durant l’any 2018, els operadors inscrits també s’han incrementat un 8,92% respecte de l’any anterior, fins arribar als 3.859. Per tipus d’activitats, els operadors que més van créixer van ser els comercialitzadors (21,8%), seguits pels importadors (12,24%), els productors vegetals (9,37%) i els elaboradors (8,41%, incloent els minoristes).
En relació amb la superfície de producció ecològica, l’any 2018 va créixer un 5,02% envers l’any anterior, amb més de 210.818 hectàrees. Dues terceres parts d’aquesta superfície són prats, pastures i farratges dedicats a l’alimentació del bestiar de producció ecològica.
De la superfície destinada als cultius, el 41% es dedica a la vinya. Després de la vinya, la superfície de conreus ecològics es dedica majoritàriament a oliveres (20%), conreus extensius (18%) i després fruita seca (8%), fruiters (3%) i hortalisses (2%). Cal destacar el creixement que continua experimentant la superfície dedicada als fruiters, que enguany torna a créixer un 28,84%, i el cultiu de fruita seca, que creix un 8,83%.
En ramaderia, cal esmentar un lleu creixement de les explotacions (+1,53%), que arriben a les 927. Tot i que el vaquí de carn continua sent la més implantada, amb 470 explotacions ecològiques, cal destacar els augments d’altres menors com el porcí (+30%), l’avicultura de carn (+17,14%) i l’apicultura (+16,67%).
Pel que fa als operadors que es dediquen a activitats secundàries, l’any 2018 s’ha produït un creixement d’un 15,82% respecte de l’any anterior, arribant fins als 2.013. En aquest àmbit, dominen les empreses que es dediquen a la comercialització i distribució de productes ecològics (+16,95%), cosa que prova el creixement del consum en el mercat interior. Les segueixen les empreses que es dediquen a l’elaboració i/o embotellament de vins, caves i escumosos (+17,56%) i les que es dediquen a la importació d’aquests productes (+11,22%).
En aquesta línia cal destacar que el DARP està treballant en l’elaboració de l’Observatori de l’Agricultura i l’Alimentació Ecològiques 2000-2018, un document que analitza en profunditat l’evolució dels diferents sectors ecològics, detalla el pes del sector ecològic a Catalunya i el compara també amb el sector ecològic espanyol. L’edició amb les dades de 2018 ja s’ha publicat i es pot trobar al portal web dedicat a la producció ecològica, que aplega una gran quantitat d’informació útil al respecte.
Les fitxes d’anàlisi estadístic que constitueixen l’observatori s’agrupen per sectors agroalimentaris i analitzen l’evolució de la producció agroalimentària ecològica a Catalunya i comparen aquestes dades amb la producció convencional i amb els creixements del sector ecològic a la resta de l’Estat i, si s’escau, a Europa. A més, en aquestes fitxes també es fa un anàlisi explicatiu dels motius d’aquestes evolucions. Podeu consultar-les a través del següent enllaç: https://govern.cat/govern/docs/2019/04/01/13/21/f6818fac-a4d6-415f-8953-aa637cc15c23.pdf